ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Енчо Керязов: Рекорден брой кандидатури на талантливи българчета пристигнаха тази година за XIII годишните награди
Автор: Оля Ал-Ахмед 21:06 / 04.02.2024Коментари (0)405
Фондация "Енчо Керязов" започна номинациите за 13-те годишни награди за талантливи деца. От 10 януари Фондация "Енчо Керязов“ започна кампанията по приема на предложение за номиниране на талантливи деца и младежи до 18-годишна възраст, постигнали успехи в образованието, изкуството и спорта през 2023 година. Кампанията ще продължи до 10 февруари, а годишните награди на Фондация "Енчо Керязов" се присъждат в четири категории: "Образование", "Изкуство", "Спорт" и "Млад иноватор“. Пловдивчани за поредна година са в топ класацията за изкуство. Но сега повече ще чуем от самия Енчо Керязов. Здравей, Енчо.

Здравей. Благодаря ти за уважението към мен, към моята фондация, към всичко това, което ние правим, разбира се към талантливите и към успелите деца и младежи на България. Точно така 13-то издание, 13-та поредна Нощ на звездите, 4 категории, които спомена, споменава и град Пловдив.

Какво ще кажеш повече, малко по-подробно за номинациите?

Да, за номинациите. Искам първо малко с носталгия… няма да бъдем в Пловдив на Античния театър, тази година се връща в София. Благодаря на всички пловдивчани, които наистина така ни посрещнаха много радушно през последните 3 години, каня ги в София. За номинациите да ви кажа: Да, както спомена в категория "Изкуство“ наистина Пловдивското музикална училище смея да твърдя, че доминира и тази година в подадените кандидатури. Надявам се кандидатура на пловдивчанин да бъде на финала и в "Арена София“ в финалната тройка на категория "Изкуство“. Последните четири години пловдивчани печелят тази престижна награда. И искам специално да поздравя един учител по тромпет, това е г-н Пенчо Пенчев, който забелязвам, че трети негов ученик подава своята клавиатура, трети тромпетист след Георги Грозев, който спечели два пъти голямата награда, в момента Георги Грозев, който е от Пловдив, свири в Кралската филхармония в град Гент, Белгия. Преди Георги Грозев беше Здравка Димитрова, която също е тромпетистка и също ученичка на г-н Пенчо Пенчев. Така че изключително уважение, респект към този човек за работата му, за любовта му, за вдъхновението, което прави към своите ученици, а и естествено и на тях, които представят България по световните сцени и съм изключително благодарен  и признателен за това, което правят. Да, три категории: "Изкуство“, "Образование“ и "Спорт“...

Да, по-подробно ако може.

Ами по-подробно да, могат да кандидатстват ученици от общински, държавни и частни училища, става въпрос за деца и младежи до 18-годишна възраст. Срокът, ти го спомена, това е 10 февруари, все още сайта на фондацията е отворен. До този момент наистина имаме рекорден брой клавиатури подадени –  това съм над 500 кандидатури в трите отделни категории. Всички ще бъдат разгледани, обработени внимателно от отделните комисии, които се занимават с отличаване първо на финала на десетте финалиста, и естествено на тримата най-добри, които ние ще видим на 1 юни в зала "Арена София“, и естествено и на победителя. Номинациите могат да бъдат подавани от директори на учебни заведения, преподаватели, учители, както и от спортни федерации в категория "Спорт“, спортни клубове, треньори, училищни ръководства, настоятелства, читалища могат да подават в категория "Изкуство“. Много е лесно: има си формуляр, който трябва да бъде попълнен в кандидатурата и да се приложат съответните отличия за предходната година.

Искам да попитам нещо. Доколкото ми е известно категория "Млад иноватор“ се въвежда за първи път през настоящата 2024 година и е предназначена да отличи и подкрепи ученици, които демонстрират умения в практическите приложения на природни науки, математика, информационни технологии и да въплъщават духа на иновацията, като прилагат своите знания в областта, като роботиката, разработване на софтуер, химия,  физика, решаване на реални проблеми. Т.е. една много иновативна сфера, дейност. Какво ще ни кажеш повече за тази абсолютно нова тазгодишна категория "Млад иноватор“?

Тази категория е на именно тези деца, които успешно прилагат и наученото до момента. По този начин обръщам внимание и на тях, и тука така сме решили да подкрепим чисто финансово техните проекти, като си има предвид когато даденият кандидат представи своя проект пред комисията, този проект да бъде финансиран до самото му изграждане и осъществявания естествено, отделно има и чисто финансово изражение самата награда. Надяваме се тази нова категория така да се утвърди във времето, разширяваме наградите. Винаги сме се стремели да имаме и нещо ново в самата церемония. Преди години по същия начин приехме една нова категория, която е за деца със специални потребности. Така че тая година това ще ни бъде новата категория "Млад иноватор“. Надявам се да има много ученици, които са така млади мечтатели, да подадат своите клавиатури и да бъдат отличени от комисията в тази категория.

Чудесно. А освен Пловдивското музикално училище кои други училища би така споменал като доста активни в подаване на кандидатури?

Сега, безспорно София град като най-големият град в България имат най-много подадени категории, най-много подадени кандидатури, но на мен лично ми прави впечатление още един град – това е град Варна. В категория "Образование“ Варненската математическа гимназия "Петър Берон“ всяка година през последните 6 години подават своите кандидатури, и изключително така силно присъствие.

Енчо, не се ли измори 13 години да правиш добро за децата, за бъдещето на България? Не е ли уморително?

Ами не, не мисля, че е уморително. Напротив, много е вдъхновяващо за мен, за хората, с които работя, щастливи сме да правим тази организация Нощ на звездите. Изключително се радваме, че има такива деца в България. За нас е истинско удоволствие да комуникираме с тях, да общуваме с тях, да споделят техните мечти, и ние съответно да се радвам на техните успехи, да си гордеем с тях. В никакъв случай да не останат така с погрешното впечатление, да ни си въобразяват, че благодарение на нас те постигат тия резултати – не, ние просто ги отличаваме и показвам едно уважение, и се опитаме по някакъв начин чрез показаното от нас уважение да ги вдъхновим да остана така силно мотивирани. Защото знаем, че винаги човек когато преследва една своя цел, това е един дълъг процес, и идва момент на демотивация, на разочарование понякога. И тука е много важна подкрепата естествено първо както на семейство, на треньорите, на преподавателите, но и на обществото, което да подкрепя тези млади хора в наистина пътя, по който те са избрали да следват. А наистина не е лесно човек да преследва мечта, особено когато говорим наистина за млади хора, които така мечтаят и искат да побеждават света, да бъдат водещи в това, което се занимават, на световно ниво.

И да прославят името на България разбира се. Благодарим ти, Енчо, желаем ти грандиозен успех и тази година, както на теб, на фондацията, на тази прекрасна инициатива, така и разбира се на участниците. Благодаря ти. А аз искам да напомня на нашите слушатели, че Фондация "Енчо Керязов“ излъчва по трима призьори във всяка категория, които получават плакети, парична награда и допълнителни награди от партньори и дарители на фондацията. Церемонията за награждаване на победителите ще се състои на 1 юни, в Деня на детето, 2024 година в зала "Арена София“ от 19.00 часа. След нея започва ежегодния гала спектакъл Нощ на звездите, който всяка година са подготвя в чест на талантливите млади хора в България.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията