ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
ГКПП "Рудозем-Ксанти" може да бъде отворен най-рано в края на септември 2023 година
Автор: Екип Sofia24.bg 13:56 / 13.10.2022Коментари (0)160
©
Областният управител на Смолян Стефан Сабрутев направи работна визита в Република Гърция във връзка с напредъка на строителството на пътния участък Димарио до границата с България, при ГКПП "Рудозем-Ксанти“. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Смолян. Заедно със Сабрутев бе и ръководителят на проекта за изграждане на ГКПП "Рудозем-Ксанти“  инж. Момчил Караиванов.

Освен стратегията за завършването на пътния участък до българската граница, бяха дискутирани реконструкцията на отсечката Меливия-Димарио - по вертикалната ос Ксанти - ГКПП "Рудозем-Ксанти“,  възможностите да  преминаване и трафик на новата пътна връзка Ксанти – Смолян, както и по-нататъшно сътрудничество в рамките на нови програми за периода на финансиране 2021-2027 г. за подобряване на останалите пътни участъци по оста Ксанти - Смолян - Пловдив.

Стефан Сабрутев проведе срещи в Солун с представителите на ЕГНАТИЯ ОДОС, а в Комотини с областния управител на Периферия Източна Македония и Тракия Христос Метиос. Сабрутев направи също обход на строителния обект в участъка Димарио – ГКПП "Рудозем-Ксанти“ /GR/BG Граница/, където се срещна с ръководителя на обекта и строителни специалисти.

На срещата в ЕГНАТИЯ ОДОС-Солун, Стефан Сабрутев бе приветстван от Константинос Кутсукос – изпълнителен директор на гръцката пътна агенция.  От страна на ЕГНАТИЯ ОДОС участваха още директорът на европейските фондове г-жа Папатанасиоу, ръководителят на строителството на участъка Димарио – ГКПП "Рудозем-Ксанти“ Ставрос Цакис, ръководителят на конструкторите на участъка Димарио – ГКПП "Рудозем-Ксанти“, ръководителят и консултанти на проекта за участъка Димарио – ГКПП "Рудозем-Ксанти“ Авгерини Томаиду.

От страна на Управляващия орган на програма ИНТЕРРЕГ Гърция-България 2014-2020 участваха г-н Папатанасио, г-н Лацис и г-жа Галина Георгиева –наблюдаващ проекта от страна на програмата ИНТЕРРЕГ Гърция-България 2014-2020.

На срещата в Солун са били изяснени фактите за реалното състояние на строителството на пътя до границата с България  при ГКПП “Рудозем“.

"За съжаление за пореден път ще се удължи срока поради възникнали по време на строителството непредвидени строителни дейности-а именно две новообразували се свлачища, едното от които в близост до българската граница. Това налага да се проведат нови процедури за избор на изпълнител за съответните два участъка, които ще удължат срока .

След като се запознах и на място с напредъка по изграждането на пътната отсечка до границата, трябва да кажа съвсем  ясно на жителите на област Смолян, че  в най-добрия случай пътят ще  готов най-рано септември 2023г. , а най-вероятно и в края на 2023г. Тогава ще заработи и ГКПП "Рудозем-Ксанти“, през който ще бъде възможно преминаването на МПС до 3,5 т..  На  обекта се работи усилено. До  3 месеца предстои да бъде завършена и асфалтирана  отсечката до 5-и километър от Димарио, в посока границата с България. Сега се работи по двата тунела и виадукта по трасето. Но тези свлачищни процеси,  за които са необходими допълнителни интервенции за отстраняване, обвързани с процедури и срокове, ще забавят процеса във времето“, каза областният управител на Смолян.

Основната тема на работната среща, която Стефан Сабрутев проведе с Префекта на Източна Македония и Тракия  Христос Метиос, бе изграждането на пътя до граничния пункт ГКПП "Рудозем-Ксанти“, реконструкцията на отсечката Меливия-Димарио и останалите участъци от трасето, водещо до ГКПП“Рудозем-Ксанти“ . Областният управител на Смолян настоя за ускоряване на процесите и за по-бързото отваряне на ГКПП “Рудозем-Ксанти“, който е от изключително значение за развитие на трансграничния регион.

Метиос декларира категоричното си желание за по-бързото отваряне на пункта. За отсечката Меливия-Димарио има осигурено финансиране и в момента е обявена процедура за избор на изпълнител. Областният управител на Периферия ИМТ е поел ангажимент  за осигуряване на необходимите средства и за останалите участъци-Меливия-Ехинос, Ехинос-Сминти  и Сминти-Ксанти.

По думите на Стефан Сабрутев, движението на тежкотоварните автомобили до 40 тона, може да стане едва през 2028г.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2022/2023 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Великден 2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията