ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Генерал-майор Кънев: Италианските военнослужещи в България гарантират сигурността на Източния фланг на НАТО
Автор: Екип Sofia24.bg 20:07 / 08.02.2024Коментари (0)476
© МО
Церемония по приемане и предаване на отговорностите на Многонационалната бойна група с рамкова държава Италия, на която България е страна домакин, се проведе днес, 8 февруари, на Учебен полигон "Ново село". Досегашният командир на бойната група полковник Микеланджело Дженки предаде командването на полковник Мариано Скандура. С церемонията се извърши и ротацията на италианския военен контингент в състава на бойната група, съобщиха от Министерство на отбраната.

Лична благодарност към България за ежедневните и непрекъснати усилия като страна домакин за поддръжката на бойната група на Алианса изрази в словото си командирът на многонационалната дивизия "Югоизток" в Румъния генерал-майор Дорин Тома. Той подчерта високия професионализъм и отговорното изпълнение на поставените задачи от военнослужещите в състава на Многонационалната бойна група и успешно проведените учения и тренировки.

"Българските военнослужещи са много добре подготвени и оперативната съвместимост е лесно достижима", посочи командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Красимир Кънев.

Той отбеляза, че присъствието на Многонационалната бойна група в България безусловно е полезно за подготовката и поддържането на способности, за повишаването на взаимодействието между българските формирования и тези на съюзниците ни. "Италианските военнослужещи, които са тук, дават своите ресурси, време и подготовка, за да имаме ние гаранции за сигурността на Източния фланг на НАТО", заяви генерал-майор Кънев.

На тържествения ритуал присъстваха заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов, Н. Пр. посланикът на Италия Джузепина Дзара, началникът на щаба на Съвместното оперативно

командване на Италия контраадмирал Валтер Дзапелини, заместник-началникът на щаба по операциите на многонационалния корпус "Югоизток" в Румъния бригаден генерал Иван Иванов, висши офицери от Сухопътните войски на България и Италия и представители на Асоциацията на военните аташета, акредитирани в нашата страна.

Със заповед на министъра на отбраната Тодор Тагарев бяха отличени военнослужещи от бойната група за професионално изпълнение на поставените задачи, за техния принос към сигурността на Източния фланг на НАТО и към сигурността на България. Наградите връчи заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов. С награден знак "За принос към Министерството на отбраната" беше отличен досегашният командир на Многонационалната бойна група на НАТО в България полковник Микеланджело Дженки, а с предметни награди - офицери от Многонационалната бойна група.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията