ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Георги Пеев: Донорството спасява човешки животи, трябва да се правят повече трансплантации
Автор: Екип Sofia24.bg 10:30 / 06.05.2023Коментари (0)170
© Facebook
Донорството спасява човешки животи, трябва да се правят повече трансплантации. Това каза в предаването Newsroom на Радио "Фокус“ Георги Пеев, световен шампион по плуване за хора с трансплантирани органи. 

"Не смятам, че обществото е достатъчно запознато с темата за донорството. Тук ролята на държавата е да прави постоянни кампании, а не периодични. За това трябва да се говори постоянно, защото донорството спасява човешки животи, а по-ценно от това едва ли има. Държавата трябва да се задейства, за да може да се правят повече трансплантации, за да има повече спасени хора. Това е важното за нас", каза той.

Пеев разказа за участието си на Световното първенство в Австралия за хора с трансплантации. На състезанието той и Огнян Ганчев представляват страната ни в дисциплината "плуване". Двамата грабват отличия в стиловете, в които се състезават. 

"Преди по-малко от месец аз и Огнян Ганчев от Шумен бяхме единствените представители от България, които участвахме в 24-то Световно първенство за хора с трансплантации. Това са мини олимпийски игри, със 17 вида спорт, с над 1500 участници от близо 50 държави. С Огнян участвахме в дисциплината "плуване". Аз плувах "бруст", а той "гръб".

Много се зарадвах много повече на Огнян. Той е на 64 години, с трансплантирано сърце. Той стана трети на 100 метра "гръб“, и двамата си тръгнахме с отличия от Австралия, което беше много голяма изненада, защото не можем да се наречем професионални спортисти, но пък изкарахме късмет, че в нашите възрастови групи много малко хора искат да плуват по-трудните стилове като "бруст" и "гръб", каза той.

Пеев споделя, че медалите за него не са самоцел. Той смята, че по-важно е самото участие, защото чрез него успява да изпрати послание до всички хора, които са с трансплантирани органи, че те могат да бъдат пълноценни и да живеят активно. 

"Не очаквахме медали, нашето участие беше повече за кауза. За това, че отидохме до другия край на света, за да покажем, че трансплантираните хора в България ги има, че могат да живеят активни и да насочим вниманието, че има голям проблем с трансплантациите в България – те са много малко, а много хора не ги дочакват

"Медалите са индивидуално признание за усилията, ние също им се радвахме, но по-важно е индивидуалното участие. В момента, в който аз съм скочил в басейна и излезна от другия край, аз вече съм победител, без значение на кое място съм. Аз съм си свършил работата, за която съм отишъл там. Тези отличия за мен нямат някаква особена сантиментална стойност", обясни състезателят.

Той казва, че отличието от Австралия е не само негово лично постижение, а на човека, станал негов донор, както и на всички хора, които спасяват човешки животи, решавайки да дарят органите на своите близки. 

"Този медал от Австралия не е само мой. Той е и на момчето, чието сърце тупти в моите гърди и ме държи жив. Той е и на всички хора, които са решили да спасят човешки живот, дарявайки органите на своите близки в онзи тежък за тях момент, така че това е много по-важно от самото отличие", каза Пеев.

Веселка ИВАНОВА







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лоша инфраструктура в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България в еврозоната
Борба за влияние в Близкия Изток
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията