ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Георги Петков за дуалното образование: Фирмите да бъдат задължени да приемат деца на стаж
Автор: Харитина Агопян 14:57 / 07.02.2024Коментари (0)173
© gdbuditel.bg
Фирмите с над определен брой служители трябва да бъдат задължени да приемат деца на стажове по програми за дуално обучение. Трябва да се изградят общежития за професионалните училища. Това ще улесни процеса на обучение на дуалните паралелки, защото ще даде възможност децата от цялата околност, не само от съответния областен град, да получат професионално образование. Това каза Георги Петков, основател и член на гражданско движение "Будител“, в "Денят на Фокус“ по радио "Фокус“. Държавата въвежда мерки за подкрепа на дуалното обучение, като идеята е да плаща осигуровките на наетите по такива програми ученици. Петков коментира тази мярка, като я определи като добра, но недостатъчна. "Винаги съм работил в производствена компания и наемаме основно млади хора – те са бъдещето“.

Това е и целта на движение "Будител“ – заздравяване на връзката между бизнеса и образованието, кариерно ориентиране на младите кадри. "Плачевно ниска е реализацията на учениците на пазара на труда – това се дължи на общообразователните училища, които не им дават никаква професия. Едва след завършване на гимназия те започват да се ориентират професионално“, заяви Петков.

Децата, завършили професионална гимназия, имат много по-голям шанс да бъдат наети на работа, защото имат занаят.Повечето такива гимназии предлагат стажове и учениците имат практически опит на пазара на труда. Компаниите са заинтересовани да намират завършващи ученици, които да изградят като свои кадри, подчерта събеседникът.

Учениците в професионалните гимназии стигат до работно място в последните 2 г. от гимназиалния курс. Дуалното обучение им помага да бъдат всеки ден на място във фабриката, да речем. Фината механика, електрониката и туризма са обичайни сфери за реализация на тези деца. Учениците в хуманитарните гимназии не са така конкурентноспособни, колкото децата в дуалните паралелки, заяви още Георги Петков.

На теория дуалното обучение е много добро, но на практика има нужда от усъвършенстване. "Мерките, които държава предприема да стимулира бизнеса да наема ученици, са подходящи, но трудността идва от фирмите, които не осъзнават с какво се захващат, когато подписват договори с гимназиите. Фирмата не разбира, че след 3 г. ще трябва да приеме например 10 или 15 деца, за чието дуално образование е поела ангажимент. Трябва да има някой, който да обучава тези деца. Едно предприятие в хранително-вкусовата промишленост трябва да открие още 10 работни места за тези ученици и трябва да им осигури истинска работа – не да мъкнат стока, а да участват в производствения процес“, категоричен е Петков.

Предприятията не са предвидили средства за един човек, който да прекарва време с децата по дуалните програми, за които са подписали договор със съответната гимназия, свидетелства той.

"Ако държавата иска да подпомага фирмите, трябва да ги подкрепи в назначаването на наставници на децата. В Пловдив компания се отказа от договора с дуална паралелка, а децата бяха се записа в нея именно с перспективата да работят в конкретната компания. Фирмите над определен брой служители трябва да бъдат задължени да приемат деца на стажове“, даде насоки Петков.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Енергийна криза
Катастрофи в България
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Парламентарни избори 2024
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията