ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Георги Първанов, HR експерт: Хората в пенсионна възраст са ценен капитал за трудовия пазар
Автор: Георги Иванов 13:18 / 01.02.2024Коментари (0)144
© Фокус
Хората над 55-годишна възраст са ценен капитал на пазара на труда, който трябва да използваме по-ускорено. Това каза експертът по човешки ресурси Георги Първанов в “Денят на Фокус" по радио “Фокус". “Всеки ден трудоспособното население у нас намалява. Трябва да търсим активизация на хората над 55 г. на пазара на труда, за да отговорим на това предизвикателство. Те са известни като “сребърен капитал", уточни експертът.

В частта предприемачество има удвояване на броя на хората ,които стартират собствен бизнес на над 50-годишна възраст - в световен мащаб и у нас, отчете Първанов. “Само около 6% от пенсионерите в България работят по официална статистика. Към тях трябва да добавим между

2-3% онези работещи пенсионери, които получават заплата “на черно" - пазейки паркинг, например", каза още Първанов.

“Разказаха ми за човек, който е охранявал язовир “Студена" до 88-та си годишнина. Той е бил много доволен не толкова заради материалната страна на въпроса, колкото от ангажираността си, от това, че се чувства полезен", изтъкна социалната полза от работещите пенсионери експертът.

“Трябва да разбием стереотипа, че възрастните хора могат да бъдат полезни само като охрана или като част от персонала в бензиностанция - т.е. нискоквалифициран труд. Може ли един пенсиониран учител да бъде полезен в кол център? Можем ли да обучим пенсионери, които имат желания да усвоят дигитални умения? Представям си много от рекламните компании, които биха били доволни, ако един човек на възраст 61 г. иска да работи при тях и току-що е завършил такъв курс по онлайн умения. Той ще балансира екипа възрастово", каза още Първанов.

“Пенсионерите могат да работят в банка, в счетоводна компания. Огромен е недостигът на пазара на техниката - няма достатъчно кадри, които са техници на климатици, хладилници и пр. Маркетингът също има нужда от такива кадри - няма област, която да няма нужда от опитни по-възрастни кадри. Вярно е, че първата реакция на фирмите винаги е “Търсим млади хора". Във вериги магазини, където има нужда от добра физическа форма и вдигане на тежки товари, вероятно има логика в това. Иначе не би трябвало да има възрастова дискриминация", отчете специалистът по човешки ресурси.

“Остават над 200 000 свободни работни места на българския пазар на труда. Отделно наблюдаваме ръст на 14-16 -годишните младежи, които искат да работят. Рязка пада възрастта през 2023 г. - предишни години долната граница беше 17-17 - годишни младежи", отчете Първанов.

“Законът ясно казва - навършването на пенсионна възраст не означава, че фирмата се разделя с този кадър. Има възможности той да остане на работа, ако е ценен кадър", предупреди Първанов. Ако след пенсиониране човек продължи да работи, неговите трудови права в компанията трябва да бъдат изравнени с тези на останалите членове от екипа, смята той.

Първанов участва в проект за намиране на работа на 50 души от 55 г. нагоре и преквалифициране на още 50, за да запазят настоящите си работни места. Проектът е задвижен от НПО към Столична община - “Софийска агенция за развитие". “Много се радвам, че се обръща внимание на тази тема. Върви програма през Агенция по заетостта за ваучери за обучение, където хората могат да се регистрират и да търсят допълнителна квалификация%, даде полезна информация HR експертът.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Световна черна хроника
Абитуриентски балове 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Почина сливенският митрополит Иоаникий
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията