ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Гешев на среща с евреи в Ню Йорк, хвалят го за позицията му срещу престъпленията от омраза
Автор: Росица Лаханова 10:19 / 09.05.2023Коментари (0)200
©
Противодействието срещу антисемитизма обсъди в Ню Йорк главният прокурор Иван Гешев с представители на най-големите еврейски организации в САЩ, информират от Прокуратурата.

Главният прокурор на Република България Иван Гешев и окръжният прокурор на Плевен и председател на Асоциация на прокурорите в България Владимир Николов проведоха в Ню Йорк среща с представители на най-големите еврейски организации в САЩ – Американското ционистко движение, Американският еврейски комитет, Световният еврейски конгрес, "B'nai B'rith International" – най-старата еврейска обществена организация, Лигата против поругаването и Конференцията на президентите на американски еврейски организации.

Срещата бе по покана на Михаел Лауфер, председател на Борда на директорите на Американското ционистко движение. По думите на директора на организацията Хърбърт Блок поканата е вследствие на активната и категорична позиция на Иван Гешев и ръководената от него институция за противодействие на престъпленията от омраза, възпиране на проявленията на езика на омразата и пресичането на всеки опит за антидемократични прояви, поставящи под заплаха сигурността и свободата на изразяване на всеки български гражданин.

От интерес за представителите на американската еврейска общност бе състоянието на антисемитизма в страната, както и предизвикателствата пред институциите за справяне с прояви от такъв характер. Главният прокурор Иван Гешев подчерта, че българският народ традиционно показва емпатия към еврейската общност и в сравнение със Западна Европа "антисемитизмът е по-скоро инцидентна проява, а не тенденция".

Окръжният прокурор на Плевен Владимир Николов посочи пред американските домакини, че за постигане на по-добри резултати в наказателното преследване на престъпленията от омраза с дискриминационен мотив българският законодателен орган трябва да приеме необходимите поправки в Наказателния кодекс, които да третират изчерпателно този род престъпления. Това ще постигне и желания резултат - противодействие, превенция и повишено чувство на справедливост у населението.

Двете страни обсъдиха развоя по делото "Сарафово“ – терористичният акт от 2012 г., при който загинаха петима израелски и един български гражданин. Главният прокурор Иван Гешев даде висока оценка за работата на прокурорите и следователите във връзка с воденото разследване на атентата на летище "Сарафово“. Пред представителите на еврейските организации Иван Гешев посочи, че двамата атентатори са получили задочно присъда "лишаване от свобода без право на замяна“.

Владимир Николов представи инициативата на Асоциация на прокурорите и Камара на следователите в България за изграждане на Мемориал в памет на юристите, участвали в спасяването на българските евреи по време на Втората световна война, чието откриване се очаква до края на 2023 г. Иван Гешев и Владимир Николов отправиха покана към представителите на еврейските организации да присъстват на откриването. Изпълнителният директор на Конференцията на президентите на американски еврейски организации Уилям Дароф приветства идеята и посочи, че подобни инициативи за пореден път показват, че българското общество създава приятелска и добронамерена атмосфера за еврейската общност и затвърждава ролята на българската държава като приятел и традиционен съюзник на еврейската диаспора.

Представителите на най-големите еврейски организации в САЩ изразиха своята категорична подкрепа към главния прокурор Иван Гешев по повод извършения срещу него атентат на 1 май т.г.


Още по темата: общо новини по темата: 10
11.03.2023 »
10.03.2023 »
10.03.2023 »
10.03.2023 »
10.03.2023 »
09.03.2023 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Санирането на сградите
Евроизбори 2024
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията