ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Годишна конференция на началниците на отбраната от Централна Европа в София
Автор: Самуил Иванов 11:10 / 18.05.2023Коментари (0)474
Началниците на отбраната на страните от Балканския регион се събраха на 16-атата годишна конференция на началниците на отбраната на страните от Балканите, предаде репортер на "Фокус".

Конференцията бе открита от началника на отбраната на Република България адмирал Емил Ефтимов. Той заяви, че целта на събитието е да се задълбочи сътрудничеството на страните от региона с цел повишаване на сигурността и запазване на мира.

"Разглеждаме военното сътрудничество. Целта ни е да се справим с военните предизвикателства. Вече 16 години конференцията е възможност за това. За нас е привилегия да председателстваме конференцията. Днес сме свидетели на коренно променена обстановка в света", каза адмирал Ефтимов.

Той допълни, че България е силно обезпокоена от конфликта в Украйна и призова той да бъде незабавно прекратен.

"Силно сме притеснени от конфликта в Украйна. Смятаме, че тя застрашава сигурността и мира. Призоваваме за незабавно прекратяване на войната", каза още той.

Адмирал Ефтимов подчерта, че регионалната взаимосвързаност между страните са ключови за реакция в случай на кризисен момент.

"Регионалната военносвързаност и отговорност са необходими за бързо реагиране при кризисни ситуации. В края на конференцията ще подпишем съвместно изявление, което ще потвърди нашата обединеност", каза още той.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов заяви, че след войната в Украйна балканските страни трябва да сменят своя подход, за да могат да бъдат преодолени новите геополитически опасности.

"Искам да споделя нашата загриженост. В тази променена геополитическа реалност нашия регион има нужда от нов подход за справяне с опасностите", заяви министърът.

Той подчерта, че е необходимо общите усилия на страните да бъдат насочени към гарантиране на сигурността и постигането на по-задълбочено сътрудничество в сферата на отбраната.

"Нашите усилия трябва да бъдат насочени към гарантиране на общата сигурност в региона. Считам, че съществуват редица възможности за развитие във военното обучение, инвестициите, модернизиране на инфраструктурата и т.н", каза още Стоянов.

"България участва активно във всички процеси", увери той.

Президентът Радев също подчерта, че променените геополитически реалности изискват нови подходи за адаптиране. Той заяви своята загриженост за това, че мирът в Европа е поставен под заплаха и допълни, че трябва да се работи за създаване на зона за сигурност в Балканския регион.

"Днешната конференция е особено важна на фона на дълбоките  геополитическите промени. Агресията на Русия срещу Украйна доведе до драматични промени. Градената с десителетия система на сигурност е в разпад. Наш дълг е да работим така, че да докажем, че на Балканите може да има мир, но и да работим за установяването на зона на сигурност и стабилност. Пределно ясно е, че никоя страна сама не може да се справи с проблемите в сферите на сигурността, нужни са общи усилия. Аз съм в постоянен контакт с държавните ръководства на всичко страни и мога да ви уверя, че са необходими общи действия. Най-важното според мен е, че гарантирането на мира, сигурността и стабилността не може без диалог и засилване на военното сътрудничество. Пред нас има и важни предизвикателства заради динамичната обстановка. Налага се цялостна промяна. Тези процеси понякога са сложни, но са необходими, особено днес", заяви държавният глава.

Той каза още, че войната в Украйна е показала колко важна е логистиката и военната мобилност в подобни условия.  

"Войната в Украйна доказа по безспорен начин, че логистиката, военната мобилност и свързаността са ключови. Свързаността трябва да бъде във всички сфери - енергийна, технологична, комуникационна. България работи не само за решаване на своите проблеми в енергетиката и постигна не на диверсификация, но ния правим всичко възможно да помагаме на нашите съседи. Казвам ви всичко това, защото само заедно, с общи усилия, можем да си помагаме", каза той.

Президентът Радев призова балканските армии да модернизират своите въоръжения. Той апелира и за ускоряване на военната подготовка и поздрави страните гости за участието им в съвместни военни учения на територията на България.

Началниците на отбраната на страните от Балканите се събраха на годишна конференция в резиденцията в Бояна.


Още по темата: общо новини по темата: 4658
21.03.2024 »
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
предишна страница [ 1/777 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Бюджет на София
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията