ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Готвач: Повечето масови доставчици на свинско, които работят с хотели и ресторанти, продават чуждо месо
Автор: Екип Sofia24.bg 14:24 / 17.12.2023Коментари (1)250
©
"Повечето масови доставчици на свинско, които работят с хотели и ресторанти, продават чуждо свинско. Най-евтино е испанското. След това идва белгийското, което не е лошо качество, но е доста по-безвкусно месо. Това е от прасета, гледани в клетки, отглеждани бързо“, обясни пред bTV шеф Николай Немигенчев.

"На времето всички са гледали прасета – то си е занаятчийство. Това е дълъг процес. То е като част от семейството“, допълни шеф Немигенчев.

"Различните части имат различен цвят. По вратлето е по-наситено червен цвят. Контрафилето е по-бледо“, допълни той.

А в момента пазара отчита и голямо търсене на родно свинско, но се оказва, че достатъчно българско свинско месо няма.

"Българско е 35% от месото, което се консумира в страната. 65% ще са внос“, обясни Венцеслав Славов, председател на Асоциацията на промишленото свиневъдство.

"ЕС е общ пазар, който балансира добре продукцията си“, добави той и уточни, че няма да има недостиг.

"За момента има леко покачване на цената на свинското с около 15%. В момента цената догонва нивата от август. Достигнали са тавана и не мисля, че ще има бъдещи увеличения“, посочи още Славов.

В навечерието на коледно-новогодишните празници търсенето на родно свинско месо в търговската мрежа се повишава, с това обаче има и ръст на цените.

Производството на свинско в България не бележи ръст след проблемите с разпространението на Африканска чума по свинете.

"Тази година в сравнение с предходната е по-добра икономически от гледна точка на по-ниските цени на зърната, което е много по-добре, за съпоставка с 2022 г. Тогава цените на зърната бяха точно два пъти по-високи в сравнение с тази година, тогава пък учудващо цената на свинското беше по-ниска в сравнение с тази календарна година“, посочи Полина Хаджистоева, председател на Асоциацията на свиневъдите в България.

Проблемите на животновъдите тази година са свързани с  по-малкия брой на животните. В същото време цената на месото в търговската мрежа бележи двоен и троен ръст докато стигне до купувача.

"В момента, декември, цената на живо е около 4,80 – 5 лева крайна цена на живи прасета за клане. До крайния потребител си има технологично време - клане, разфасовки, пренос, може би цената би трябвало да е между 11 и 15,16 лева за разфасовано българско свинско прясно месо“, допълни Хаджистоева.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Че какво друго да се очаква от тези Алчни Мошеници! Всичко можеш да подмениш! Но не и Вкуса! 30% ДДС за тези!
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Неправилно паркиране във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията