ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Графичен дизайнер: Адаптацията към изкуствения интелект ще бъде преимущество за нас 
Автор: Екип Sofia24.bg 14:06 / 14.07.2023Коментари (0)121
© Фокус
В сферата на графичния дизайн почти ежедневно излизат нови апликации. Нашата задача като графични дизайнери е по-скоро да се адаптираме по-бързо и успешно, отколкото да се противопоставяме на това. Това каза графичният дизайнер Росен Дуков в предаването "Денят на фокус“ на "Фокус“.

По думите му в момента и изкуственият интелект, и човекът се адаптират към това как да комуникират по-добре един с друг. "В програмата, която генерира изображения, например – Midjourney, резултатът зависи от това колко добре ще опишеш заданието, с максимални подробности. Това се случва с всяка друга AI апликация“, посочи той.  

Ако сега започнем да се адаптираме и намерим правилния начин за комуникация с изкуствения интелект, това ще доведе до преимущество след година, смята той. 

"В момента аз използвам част от инструментите да ми вършат "мръсната“ работа в графичния дизайн, свързана с изолиране на фигури, фон, изравняване на цветни температури, острота на снимката. Виждаме, че интегрирането вече е факт. Generative Fill във Photoshop е нещо, което дори за мен е прекрасно, улесняващо, но все още го използвам предпазливо. Не съм убеден как стоят не само етичните, но и легалните въпроси. В един момент, ако се окаже, че си използвал изкуствен интелект, за да генерираш съдържание за YouTube, е твърде възможно да ти кажат "ОК, но трябва да ни платиш процент за това“, обясни графичният дизайнер.  

Той даде пример и с генерираните от Midjourney изображения, които могат да бъдат използвани от всички. Вече съществуват инструменти и за проверка на оригиналността на текстовото или визуално съдържание, посочи Росен Дуков. "Има инструменти за всяко едно от тези действия – от това да провериш дали даден текст е генериран от изкуствен интелект до това съответно да ти перифразира съдържанието“, допълни той.  

Изкуственият интелект навлиза бързо в редица сфери на човешкия живот, отбеляза Росен Дуков. Базирана на изкуствен интелект програма, например, открива индикации за развитие на туморно образувание при жена четири години преди той да се развие, даде пример той. В сферата на медицината и генетиката развитието на изкуствения интелект ще окаже съществено влияние върху развитието на човешката цивилизация.  

Филмовата индустрия според него също ще бъде силно повлияна от развитието на изкуствения интелект. Wonder Studio на Wonder Dynamics например може да разпознава движение, светлина, осветление, цветна температура, мащаб на фигурата. "Работата на човека, който стои зад компютъра, е просто да избере един герой, който да се вкара на мястото на някой, който вече е заснет. И наистина нямате представа колко акуратно е изпълнено всичко, колко улеснява това процеса. Преди няколко години на нас това щеше да ни отнеме поне седмица да го направим. Тук това го прави изкуственият интелект и го връща след това заедно с алфа маски и всички останали файлове и ако нещо не ти хареса, може да го промениш“, обясни Росен Дуков. 

Наред с положителните страни съществуват обаче и много рискове от напредъка на този вид технологии и появата на т.нар. дийп фейкс.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Матури 2024 г.
Лято 2024
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията