ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Гроздопроизводител: На хрантутниците не им пука
Автор: Петя Кузева 18:19 / 18.09.2023Коментари (0)433
© agro.bg
Гроздопроизводителят и член на УС на Национално сдружение на българските лозари в интервю за "Фокус" в деня на блокади в цяла България. 

"Аз смятам, че всеки един земеделец трябва да бъде обиден от такова обръщение. Какво значи терористи? Пари не искаме, искаме реформи и избелване на сектора, няма кой да ни чуе. Гроздопроизводителите сме единственият сектор без национални доплащания. Е, как можеш да се бориш със субсидирано грозде. Всичко да бъде контролирано от НАП, да може всеки килограм продадено българско грозде да бъде със сертификат и да влизат пари в държавата. Продава се чуждо грозде субсидирано, купено на много по-ниска цена и ние умираме", каза Иванов пред "Фокус". "Ние искаме държавата да печели и ние да оцелеем и държавата не си мърда пръста.

Казвам добър ден на г-н Калин Иванов от Национално сдружение на българските лозари. Добър ден, г-н Иванов!

Добър ден!

В този ден на протести къде са в момента вашите представители?

Нашите представители са на много точки в страната, ние в края на краищата имаме 11 регионални структури. И макар не всички сборни пунктове да са ни удобни, сме се постарали да пратим хора навсякъде.

А сега е гроздоберът.

По време на гроздобера, за съжаление много неподходящо време, точно в разгара на кампанията, понякога такива са обстоятелствата. Нашите последни 4 или 5 протеста бяха спонтанни, буквално организирани в рамките на 2-3 дни и пак се събираха по 1000 човека пред министерството. Когато се налагат бързи действия, така е.

Разбира се. Сега в центъра са зърнопроизводителите, но всъщност протестирате и вие, и производителите на мед и пчелни продукти, и картофопроизводителите, и овцевъдите. Какъв е най-големият проблем за лозарите?

О, нашите проблеми са много, ако можех да извадя само един пред скоби, щеше да е добре. Значи горе-долу сме се пооправили малко. Толкова са много проблемите, като се започне от  чисто административни до финансови и т.н. Аз мога да ви изредя основни такива проблеми, като тръгнем оттам, че нямаме актуализиран, дигитализиран лозарски регистър. Нещо, което не коства никакви пари, по-скоро то коства, платени са на фирма-изпълнител, но явно й се пречи да се изпълни ангажимента. Трябваше миналата година да се случи това нещо. Последен срок, министър Явор Гечев, когато правихме протест обеща това да се случи най-късно март. Март месец направихме пак протест, той каза последно, ето разрешили са ни от Брюксел - септември месец. Септември месец изтича, няма такъв регистър. А защо го няма? Защото явно някой няма интерес, ако има регистър, който да отразява реалните винени площи в страната, тогава ще се види действителното състояние на сектора. И няма да има хора, които да взимат субсидии, да злоупотребяват с тези площи и т.н., да се изписва грозде, да се узаконява чуждо вино като българско и нещата лека-полека ще започнат да се изчистват. Много е важно, ние няма да можем да участваме по програми от тук-натам, защото нямаме такъв дигитализиран винарски регистър. Това е ангажимент на министерството, на Изпълнителната агенция по лозята и виното, не е направено. Обеща ни се, единствените, които нямаме от 2015 г. и винените и десертните лозя програма за контрол на вредителите по лозята. Другите култури го имат, ние го нямаме. Имаме заповед на министъра, сегашния до 15 юли програмата да е готова. Готова ли е? Не е готова. Осигурен ли е бюджет? Не е осигурен. Празни обещания като много други. Голям проблем с контрола на гроздето, оттам идват проблемите. Влиза нелегално грозде от Македония, от Гърция, от Молдова, от Румъния, никакъв контрол, никакъв. Продава си се в македонските касетки, излиза се по телевизията от Изпълнителната агенция по лозята и виното и се казва: “Няма един килограм внесен". Идете на “Слатина" на борсата и вижте така ли е? Всеки може да отиде и да види, и това удря по нас. Тяхното грозде е силно субсидирано, а нашето не е, с 1 стотинка не е. Ние нямаме национални доплащания. Гроздопроизводителите сме единственият сектор без национални доплащания. Е, как можеш да се бориш със субсидирано грозде?

Така е. Риторичен въпрос.

Да въпросът е риторичен, за съжаление, предложихме вариант как да стане това. Търговците използват различни трикове, регистрират се като земеделски производители с 2-3 декара лоза, със зеленото картонче отива и продава без касов апарат. Има това право, само че ако продава собствена продукция. Никой не отива да го провери, а искахме от министъра на финансите и земеделския да се ходи на проверки и да се проверяват тези хора. И да отиде там и да каже, “абе я да ти видя анкетната карта, я да ти видя лозарското стопанство, ти тук продаваш 20 сорта, а имаш регистриран един и то 2 декара, как продаваш 40 тона грозде в момента?" Това ни бие, защото ние си продаваме с ДДС, търговецът продава без ДДС. Само тук си представете 20%, като сложим и това, че продава чуждо грозде субсидирано, купено на много по-ниска цена и ние умираме. Предложихме да има специализирани гроздови борси, само там и на масивите да може да се продава грозде, на масивите на стопаните лозарските и на въпросните гроздови борси. Всичко да бъде контролирано от НАП, да може всеки килограм продадено българско грозде да бъде със сертификат и да влизат пари в държавата.

Тоест, те не могат да ви обвинят, че искате да сте в сивия сектор, а напротив?

А те не само, че не влизат пари в държавата, ощетяват и нас. И държавата е ощетена и ние като бранш и всичко върви надолу, и на никой не му пука. Толкова писма пуснахме до министър Вътев, до финансовия министър.

До Асен Василев?

Ние искаме държавата да печели и ние да оцелеем и държавата не си мърда пръста. Каза онзи ден министър-председателя акад. Денков, че някой бил патерица на президента. Какъв президент? Последните ни 5 протеста са срещу двамата служебни министри на президента Радев, на Гечев и на Бозуков. Единият протест е пред Президентството, искахме президентът да слезе долу. И някой ще ни каже, че сме патерица на президента. Искали сме пари, ние не искаме, аз говоря за Национално сдружение на българските лозари и българските гроздопроизводители, ние пари не искаме като цяло. Ние искаме реформи и избелване на сектора, няма кой да ни чуе. Просто няма. И сега, когато си искал, толкова пъти си се молил за среща, защото досега няма министър, казвам ви, няма министър, който да не ни е срещал 6-7 пъти, вярно много пъти под натиска на протест. Този министър дори не ни отговори поне веднъж. Единственото, което се направи се сформира една сборна група,  едно такова, за отбиване на номера. Всички представители на бранша, министърът не дойде, яви се заместника му Йоцев, който само дето не заспа на срещата. Обеща да ни отговори на писмените въпроси, които бяхме задали, не отговори. И как сега, когато вече нещата са опрели до кокала, ние да отидем на среща? Ти се молиш за среща, те те игнорират, накрая те канят. Това е нашият аргумент да не отидем.

Как се отнасяте към думите на министър-председателя, той използва думата “терористи", след това имаше вчера нещо като извинение, но не съвсем. И да питам, вие яхти, вили имате ли, както намекна премиера, че точно тези са в центъра на протестите?

Да, имам виличка 30 кв. м, яхта нито имам афинитет към яхти, нито съм си позволявал. И да имах възможност, нямам, но и да имам яхта, не бих си взел. Това определение го отдавам на напрежението, което на някой му дойде в повече. Ако се е извинил на някой и на гроздопроизводителите в частност, приемам извиненията, ако е към гроздопроизводителите. Всеки в края на краищата си носи отговорност за него. Аз смятам, че всеки един земеделец трябва да бъде обиден от такова обръщение. Какво значи терористи?

Ето сега имате нашата трибуна, как бихте се обърнали Вие към правителството? И ще има ли диалог? Ако има наистина покана за реална среща? И то не говорим след това да се сформират разни кръгли маси, разговор на маса. Знаете, че така се прави като не искаш да свършиш работа, правиш комисия в Народното събрание, тематична.

Естествено, че го знам. Аз лично не бих отишъл на среща на която да не е министър-председателят, финансовият министър, който като гледам така държи реалната власт в това правителство. Също така земеделският министър, ако остане, ако реши да остане, защото изглежда ми като човек с достойнство. Като човек с достойнство, вероятно ще си тръгне. И надявам се, да има представители на всички политически партии, които са толкова единни в момента по някои въпроси, които не са дневен ред, не толкова са се забързали да отварят Конституцията и да видим какво ще излезе оттам. Но искам те да дойдат, защото имаме нужда от законодателни промени. Ние имаме Закон за виното и спиртните напитки, който не е нотифициран. Обяснявам какво означава това, той съдържа технически характеристики и трябва да бъде нотифициран от ЕК. Той не е нотифициран, а няма и Правилник за прилагането му. Тоест, ние дори нямаме нормативна рамка за нашия бранш, с която да функционираме. Е, чакаме Закон за виното, да се направи нов, да се нотифицира, след това да се направи Правилник към него, да се нотифицира и той. Представяте ли си докъде сме опрели, да се молим на депутатите да ни направят закон. Няма време, е това не е приоритет, разбира се, а бранша си заминава. Искаме да присъстват, защото искаме правила, разбирате ли? Искаме правила, нов закон, искаме да се уреди въпросът с тези борси, искаме труд. Както ние се трудим и даваме парите си, нервите си, труда си, много от нас се отказват или намаляват с 90% и повече вече насажденията. Искаме така малко труд и от тия хрантутници, дето там са в Народното събрание. Не да се държат нагло с ръцете в джобовете, защото в един момент ще стигнем и до тях и няма да е приятно. И много е лесно, когато си пред камерите и си в Народното събрание и отпред ти стои НСО. Обаче излизаш при народа и тогава е неприятно. Гледах вчера по телевизията или някъде видях министър Денков, там дето се беше ошмулил, го бяха понатиснали някакви. Тогава вече сменя си и боята. Така че преди да се силиш толкова много пред камерите мисли, че в един момент ще срещнеш тези хора. А най-интересното е, идват местни избори. Много ще е интересно като дойдат на място и дали ще дойдат? Така че е хубаво да си мерят приказките.

Благодаря Ви г-н Иванов, ще продължим този разговор със сигурност.

Благодаря Ви и аз, всичко добро.


Още по темата: общо новини по темата: 292
24.04.2024 »
24.04.2024 »
25.03.2024 »
20.03.2024 »
15.03.2024 »
07.03.2024 »
предишна страница [ 1/49 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Газови доставки
Столичен общински съвет 2024-2028г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията