ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Хампарцумян: Няма причина апартамент в София да струва колкото във Виена
Автор: Екип Sofia24.bg 10:38 / 09.11.2021Коментари (9)263
© БГНЕС
Когато инфлацията е съпроводена с икономически растеж, то тогава можем да говорим за съвсем естествено явление. От друга страна по-проблематична е по-скоро волатилността в цените на някои ключови стоки. Това заяви Левон Хампарцумян, финансист, председател на УС на Българския форум на бизнес лидерите, в ефира на предаването “Бизнес старт" по Bloomberg TV.

"Когато става въпрос за криза, има една технология, която се нарича “Fear, Uncertainty and Doubt" (Страх, Несигурност и Съмнения). Нейната цел е да създадеш страх и притеснения и в същото време да се появиш геройски с решение. Политиците вече го научиха, а корпоративните структури го използват отдавна.", допълни гостът.

"Пандемията накара много млади хора да искат да си купят по-голямо и удобно жилище. От друга страна има и такива, които купуват недвижими имоти с цел спекулация, но трябва да се има предвид, че тя може и да няма успешен край. В момента се надува един балон, който няма голям шанс да доведе до крах, но все пак трябва да сме внимателни."

Банкерът заяви, че реално няма причина апартаменти в София да струват колкото тези във Виена или Атина и ако цената на жилищата у нас стигне до тези нива, то това би било сериозна червена лампа. Друг риск, който съществува е да се създаде цикъл на бедност на места, на които никой не е очаквал. По-конкретно става дума за новите квартали в столицата и по-големите градове, които обаче имат лоша инфраструктура. В наши дни хората с добри възможности искат не само хубаво жилище, но и хубав квартал. Новопостроените сгради, които обаче не са в облагородени квартали, има шанс да се превърнат в гета, казва Хампарцуням.

Той даде и съвет за начините, по които човек може да си запази парите при наличие на по-висока инфлация.

“В моментът, в който централните банки започнат да се борят с инфлацията, то лихвите ще скочат. Но лихвите в банките няма как да ви дадат доходи над сумата, която сте вкарали. Ако искате да си увеличите парите, то трябва да ги рискувате. Лихвата в банката е достатъчно да ви пази спестяванията от инфлацията."

Хампарцумян също заяви, че сегашната ситуация в страната, комбинация от множество кризи, се дължи най-вече на културен упадък на обществото, а не толкова на грешки на управляващите.

Той е на мнение, че от медицинска гледна точка вече се вижда края на ковид кризата. Не е ясно, каза той, колко още вълни ще има, но е натрупан значителен опит в лечението на кризата. В икономически план банкерът прогнозира, че ще има един продължителен период, в който централните банки ще поддържат контролирана инфлация. Сама по себе си тя ще предизвика растеж, който да неутрализира негативните последствия от пандемията.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ами като има кой да дава - защо да няма?Впрочем,в някои квартали на Виена е по-изгодно да си под наем,отколкото да купиш жилище.
0
 
 
Няма причина да струва даже и 10% от цените във Виена ! Къде е Виена,къде са някви гета в държави от 4-я свят
0
 
 
Хампарцумян неволно е засегнал една доста интересна тема за близостта между София и Виена. Точно Виена е едно от местата, където през 80-те години започна изнасянето на националното богатство на България от пъргави перестройчици от тайните служби. Щом др. Дойнов може да си напазарува квартал във Виена, защо луксозен апартамент на синовете на ченгетата в София да не струва колкото в австрийската столица?
на 09.11.2021 г.
0
 
 
"Хампарцумян: Няма причина апартамент в София да струва колкото във Виена" - това е глупаво изказване - ако има търсене и се продава , то какво пречи това да се случва. Зависи и от купувачите , ако имате средства и могат да си го позволят ,защо не. По тая логика защо с правят скъпи коли , като никой няма да ги купува...
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
Строежът на АМ "Хемус"
България в еврозоната
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията