ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Илхан Кючюк: България се превръща в проблематична страна
Автор: Екип Sofia24.bg 09:20 / 24.06.2022Коментари (0)399
©
"България се превръща в проблематична страна, която спъва процесите на развитие на ЕС. Нямаме място в това пространство на спъващите, имаме място в пространството за развитие - да залагаме дневен ред, да налагаме различни гледни точки, които да направят ЕС много по-ефективен и той да работи и за българския национален интерес. Една от темите, които България трябваше да лидера, е свързана с разширяването на ЕС и с това как Албания и Северна Македония да бъдат част от него.  

Това каза в интервю за БНР Илхан Кючюк, евродепутат от "Обнови Европа", член на Външната комисия в ЕП и докладчик за Северна Македония, съпредседател на АЛДЕ.

Той подчерта категорично, че не поддържа идеята РСМ и Албания да бъдат разделени в преговорния процес, защото това допълнително ще усложни международния облик на България.

Илхан Кючюк определи предложението на Френското председателство на Съвета на ЕС като най-доброто за България, което е имало досега:

"Дали то ще бъде прието от София и Скопие е друг въпрос. ... Категорична грешка беше въпросът да се прехвърля като горещ картоф в Народното събрание. Позицията на България трябваше да бъде изкована от Министерския съвет, както е по Конституция - външната политика се моди от МС, а не от парламента".

По думите на евродепутата задължително е било да има единство на мнението на управляващата коалиция, която не е успяла да намери консолидация в себе си, и включването на опозицията е било неглижирано.   

Ако България приеме позиция по предложението за РСМ, вече политическият натиск няма да е върху нея, а ще се търсят други механизми за налагане на едно или друго предложение, обясни Кючюк и добави:

"България ще има позиция, защото не може по този въпрос две години да не успяваме да имаме обща позиция. Много неуважително ще е и към ЕС, ако страната ни не успее да излезе с ясна физиономия как го вижда този въпрос. В предложението има доста добри гаранции и за решаването на тежките проблеми от миналото, и за отварянето на старите емоционални въпроси, както и за правата на българите - те намират своите гаранции по европейски начин".

Евродепутатът коментира решението на Европейския съвет за даване на Украйна и Молдова статут на страни кандидатки за членство в Европейския съюз, като посочи, че това е силен политически сигнал. Той изтъкна, че не допуска двете страни да изпреварят в преговорите РСМ и Албания.

Във връзка с появата на депутата от ДПС Делян Пеевски в пленарната зала за гласуването на вота на недоверие и на протестите около сградата на парламента, Илхан Кючюк изказа мнение, че това не трябва да изненадва никого, защото Пеевски е народен представител и е присъствал и на други дебати и ключови гласувания в това Народно събрание.

"Нетърпимостта на обществото към правителството е толкова голяма, че събира представители на различни партии. Ако говорим за политическо единомислие, категорично не може да има нито единомислие, нито единодействие с партии, които не поделят нашите идеи и ценности. Как ДПС и "Възраждане"? Какво да правят ДПС и "Възраждане" на едно място? Ние сме заявили правото на протест, вероятно и "Възраждане" са заявили протест. Пакетирането на ДПС с "Има такъв народ", което върви услужливо по медиите, искам да бъде развенчано", заяви още евродепутатът.


Още по темата: общо новини по темата: 661
20.03.2024 »
12.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
13.11.2023 »
предишна страница [ 1/111 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Санирането на сградите
Евроизбори 2024
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията