ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Индустриален парк "Божурище" отбеляза 10 години от първата привлечена инвестиция
Автор: Екип Sofia24.bg 16:06 / 17.05.2023Коментари (0)300
©
За 10 години Индустриален парк "Божурище“ е привлякъл 37 инвеститора с размер на вложените средства от над 610 млн. лв., които са разкрили над 2 000 работни места. Това каза министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на официалната церемония по отбелязване на 10-а годишнина от стъпването на германската компания ВНТС в България, информираха от пресцентъра на Министерството на икономиката и индустрията. Това е и първият привлечен инвеститор в най-голямата държавна индустриална зона в страната ни.

"Преди десет години "Божурище“ беше повече обещания и смели мечти, отколкото реално изпълнение. "BHTC“ бе една от първите компании, които повярваха на амбициозните планове и видяха потенциала на тази индустриална зона“, подчерта министър Стоянов. По думите му следващите години са десетилетие на общи успехи – както за компанията, така и за разрастването на зоната.

Икономическият министър посочи, че "истинският показател за състоянието на бизнес средата е, когато глобални компании като "ВНТС“, не само са предпочели България, но и продължават да растат тук“. Инвестициите, направени до момента от компанията в българския завод са в размер на над 260 млн. лв., а разкритите работни места са повече от 650, стана ясно по време на събитието. През следващата година "ВНТС“ планират да започнат и строителството на нов завод, който трябва да бъде готов до 2028 година. Очакванията са, че с тази стъпка оборотът на българското дружество ще достигне 1 млрд. лв.

"Близо 1/3 от 100-те най-големи инвеститори в България са германски или с германско участие“, съобщи още министър Стоянов. По думите му повечето от тях имат сходна история с тази на домакина на днешното събитие – това са компании, които се чувстват добре в България и търсят нови възможности за растеж. Министър Стоянов отправи и поздравления към екипа на "ВНТС“ за програмата им за дуално обучение и за последователните усилия да привличат млади хора в производствения процес.

Посланикът на Германия у нас Н. Пр. Ирене Планк определи като впечатляващ факта, че стокообменът между страните ни за миналата година надхвърля 12 млрд. евро. Госпожа Планк коментира, че "във всеки автомобил в Германия има части, които се произвеждат в българския завод на "ВНТС“.

На церемонията присъстваха Мартин Ниланд, изпълнителен директор на "Бер-Хелла Термоконтрол“ ЕООД, Кристиян Блудау, главен оперативен директор на "ВНТС“ - Германия, Тим Курт, президент на Германо-българската индустриална камара (ГБТИК), Митко Василев, главен управител на ГБТИК, Росен Плевнелиев, президент на Р България (2012-2017 г.), Владислава Симеонова, заместник-кмет на община Божурище и др.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2023 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията