ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Ирина Илиева: Финансовото познание ни прави по-свободни и успешни 
Автор: Живко Кръстев 13:27 / 15.02.2024Коментари (0)996
© Фокус
Финансовото познание ни прави по-икономически свободни и потенциално успешни като хора, като финансовата грамотност изисква добро познаване на нашите лични възможности и икономическата ситуация като цяло. Това каза в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ Ирина Илиева – изпълнителен директор на "Джуниър Ачийвмънт България“.

"Книгата "Лични финанси за студенти: Третата революция“ е едно продължение на нашите общи усилия от преди вече 5 години, когато издадохме учебник за студенти от нефинансови специалности. Искахме да направим ревизирана версия на този учебник,  който да служи най-вече за българските студенти, тъй като от преди пет години досега са се случили изключително много неща в световната и в нашата местна икономика,“ обясни тя.

По думите й в българските университети има много финансови и икономически специалности, но в никоя от тях не изучава как да управляваме личните си финанси, за което също са нужни доста специфични познания. "Нужно е да можем да приоритизираме личните си приходи и разходи, да създаваме нови варианти за получаване на пасивни активни приходи в нашето семейство, приоритизиране на различни потребности, разбирането на разликата между потребност и желание. Това е тема, която е много малко засегната и въпреки че има нарастващ интерес в последните години и различни курсове, които се появяват, реално много от тях по-скоро копират чуждестранни модели и не са адаптирани за нашата действителност,“ категорична е изпълнителният директор на "Джуниър Ачийвмънт България“, като тя сподели още, че според нея книгата е истинско отражение на революцията в сферата на финансите.

"Идеята на самата книга е да ни информира за различните възможности, дори много фокусирано върху българската перспектива и това, което има като нови възможности, тази революция в дигитализацията – какво тя ни дава като нови възможности, различните финансови инструменти, които навлязоха на нашия пазар, желанието на хората да се преборят с високата инфлация и да защитят своите доходи – реално всички тези неща изискват просто да се запознаем със същината на това, дори като теория, за да можем да вземаме по-адекватни решения и да сме по-трудно изкушени от такива бързи рецепти за успех,“ разказа още Ирина Илиева.

Премиерата на "Лични финанси: Третата революция“ с  автори проф. д-р Даниела Бобева от Института за икономически изследвания при БАН и преподавател към катедра “Финанси" на УНСС, и проф. д-р Красимир Маринов, преподавател в катедра “Маркетинг и стратегическо планиране" на УНСС ще се състои на 19 февруари 2024 година.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията