ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Ивайло Иванов: Founder Institute е най-големият в света pre-seed акселератор
Автор: Живко Кръстев 15:46 / 06.03.2024Коментари (0)561
©
Founder Institute е най-големият в света pre-seed акселератор. Фокусираме се върху най-трудният период за всеки начинаещ предприемач и стартъп, защото това е фазата, в която има най-много лутане, най-много неяснота и в която умират най-много идеи. Това каза директорът на Founder Institute Ивайло Иванов в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

От 2009 г. обучителната програма на Founder Institute събира хора с идеи, които искат да ги реализират в стартъпи. 

"В рамките на 15-16 седмици те преминават през един добре структуриран и организиран метод, като всяка седмица получават по една истинска задача, която да свършат по техния бизнес“, обясни Иванов.

До момента близо 100 000 кандидати са преминали през акселератора, а завършилите го са едва 7-8 хиляди. "Акселераторът е труден, по простата причина, че истинският живот на предприемача е труден. Ако при нас е трудно, то навън е три, четири, десет пъти по-трудно. По този начин успяваме да дадем на хората много ясна представа в много ранна фаза какво ги очаква като стартъпи в света на предприемачеството“, обясни директорът на Founder Institute.

Според него предприемаческото общество у нас и в региона на Балканите изобщо трябва да промени модела, който следва.

"Ако променим начина си на мислене малко и вместо догонващо се опитаме да направим изпреварващо развитие, току-виж се оказало, че имаме много интересен шанс следващият рай на земята да бъде точно в нашия регион. Западните общества са изградили едни модели, които в новата реалност – технологична и всякаква, може да им се наложи да положат усилия, за да ги разрушат, за да отворят място за новите. А ние, бидейки една идея по-назад, просто градим върху зелена поляна, което може да се окаже много интересно предимство. В крайна сметка всичко е до начин на мислене – изпреварващо развитие, а не догонващо“, обясни директорът Ивайло Иванов.

Сред ключовите качества, които трябва да притежава всеки предприемач, са възприемчивост и отвореност към нови идеи, както и адаптивност. Друго ключово качество е склонността да се съгласяваш, да приемаш друга гледна точка и да даваш обратна връзка. "Ключовият фактор е основателят на стартъпа. Шансът нещата да се получат от първия път е малък и умението да събираш обратна връзка и да правиш бързи итерации много пъти, да си адаптивен, прави хората успешни“, посочи Иванов.

Иван Германов е регионален мениджър във Founder Institute за Източна Европа. През 2019 г. той завършва програмата със собствен стартъп. "Едно от нещата, които в началото ме привлякоха в програмата като участник, е това, че не всеки успява да завърши. Изисква се да покажеш качества, старание и че си готов да вкараш нещо от самия себе си – от времето си, от енергията си, от финансите си“, разказа той.

Това, което отличава нашите стартъпи и предприемачи, е вярата в самите тях, подчерта Германов.

"Програмата на Founder Institute дава операционна система за предприемачите и възможност за развитие след това, върху тази операционна система да се гради допълнително. Трябва да бъдем колкото гъвкави, толкова трябва да можем и да говорим на един език с всички хора в тази сфера по цял свят, защото големите инвестиции можем да ги търсим навън. Тук също има инвестиционни фондове, системата се развива, екосистемата пораства, но когато искаме да пораснем и да отидем на международния пазар, трябва да знаем езика, тематиката, граматиката буквално на предприемаческото слово“, подчерта Германов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията