ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Ивайло Попов, "За Земята": Общината засяга прекалено правата на хората, без да постига качество на въздуха
Автор: Росица Лаханова 11:23 / 22.01.2023Коментари (0)170
©
За Агенция "Фокус" Ивайло Попов от екип "Въздух" на сдружение "За земята“ направи коментар по повод обжалването в съда, което са предприели граждани по повод Наредбата на Столична община за въвеждане на зони с ниски емисии.

Здравейте, г-н Попов. 

Добър ден.  

Кое от наредбата Ви смущава?  

Основното, което ни притеснява в наредбата е,  че тя не предвижда достатъчно ефективни мерки, с които да се постигне качеството на въздуха такова, каквото го изисква законът, без да засяга прекалено гражданските права на хората. Т.е. ние смятаме, че Столична община не е показала, че това са правилните мерки, с които да постигнем качеството на въздуха. И затова решихме да обжалваме програмата от Сдружение "За Земята“ заедно с индивидуалните граждани.  

Да разбираме ли, че делото вече е заведено срещу общината?  

Жалбата е подадена. Сега предстои, тя се подава чрез Столична община, те предстои да я вкарат в съда, и вече се образува делото. Т.е. делото не е образувано най-вероятно все още.  

А какви точно са вашите искания, бихте ли бил малко по-конкретен?  

Исканията ни са съдът да обяви цялата наредба за противоречаща на закона и за извънсъдебното дело исканията ни са след като се даде указание на Столична община как следва да бъде изпълнен законът, отговорните лица в общината да започнат един процес, в който да разгледат различните сценарии, по които могат да се постигнат нормите на качество на въздуха, т.е. различни видове мерки, как ще бъдат ограничавани колите, от какви етапи, какви точно коли, на каква територия, също по отношение на зоната за битовото отопление с твърдо гориво. И едва като се разгледат различни сценарии, на база на изчисленията какви ефекти биха имали те, да се изберат най-добрите, така че в най-скоро време да постигнем качеството на въздуха, което гражданите заслужават.  

А вие имате ли свои решения на този казус? Какви решения бихте предложили?  

Ние сме предлагали различни решения на Столична община, участвали сме в процеса на създаване на наредбата доколкото изобщо бяха включени някакви странични организации. Нямаше голяма чуваемост. При всички положения мога да обобщя, че мерките трябва да бъдат много по-амбициозни. Например в момента това, което Столична община предлага, е независимо от годините пак ще бъдат постепенно ограничавани все по-нови и по-нови да кажем автомобили, или по-скоро по-различни еко групи. В крайна сметка през цялото време ще могат да се движат автомобили по на 18 години в идеалния център на София, което е недопустимо според нас, ако искаме да говорим за мярка за качество на въздуха, която ограничава автомобилите.  

А предвиждате ли държавата или общината по някакъв начин да подпомага хората, както е в чужбина, когато подменят да речем автомобилите си с електрически или с хибриди?  

Според нас това, което трябва да прави основно общината по отношение на транспорта, е не точно да подпомага подмяната на автомобилите, защото в крайна сметка голямата цел е да се движат минимално автомобили. Дори хибриди, дори електрически, ако говорим, по ред причини, това, което трябва да прави общината, е да направи един наистина добър градски транспорт, достъпен, удобен за хората. И същото следва да бъде направено по отношение на другите алтернативи като велоалеи, като пешеходни тротоари. Т.е. общината трябва да подобри тези методи или начини на придвижване по-скоро на гражданите, а подмяната на автомобилите, това, според нас поне, би следвало да бъде по-скоро личен проблем, не проблем, а личен ангажимент на гражданите. В крайна сметка в модерните градове в Европа все повече се набляга на тези алтернативни форми на придвижване, автомобилите намаляват като и така трябва да бъде. 

В Европа има и друго решение. Във всички големи градове има огромни общински, обществени паркинги за автомобили. Дали мислите по този въпрос - да поставите пред Столична община и решение на този казус – кога в София ще има големи обществени паркинги за автомобили, било буферни или класически, но да бъдат такива, че да поемат потока от автомобили и на софиянци, и на идващите от страната хора? 

Всъщност ние даже не просто сме го поставяли пред общината този въпрос, а дори в съдебното решение по колективния иск, в който това беше част, и осъдихме Столична община за мръсния въздух, едното решение касае именно това, като разбира се ние говорим предимно за буферни паркинги, т.е. по-скоро по периферията на града, за да може хората, които идват да свършат някаква работа. Защото София все пак е столица и много хора идват за по един ден, просто да свършат някоя административна или бизнес задача, да могат да си оставят колите, да се качат на съответния транспорт и да пътуват. И това, съчетано с мерки за недопускане в по-централните части, а защо не и за територията на цялата община на по-стари автомобили, би било нещо, което ще накара хората наистина да пътуват с градския транспорт, като разбира се, същевременно с това и самият градски транспорт трябва да бъде подобряван.  

Какво предстои оттук насетне? В какви срокове виждате развитието на казуса и решенията? 

За съжаление, не очакваме някакво много бързо развитие, но в крайна сметка делата се бавят в България доста отдавна, по ред причини. Така че нямаме някакви големи очаквания, както и при педходното такова. Надяваме се да няма проблеми със старта на делото, защото по делото, което споменах,там имаше много дълго време, първо имаше различни проблеми, след това съдии си правеха – вече не помня дори колко съдебни състава си направиха отвод и това забави адски много стартирането на делото по същество. Надявам се сега поне да не се случи този път.  

Много Ви благодаря за този коментар, г-н Попов. 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Скандал за реорганизацията на движението в центъра на София
Специализирани полицейски операции в страната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Лоша инфраструктура в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията