ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Иван Радев: Много е трудно да се прави независима и качествена журналистика в България
Автор: Екип Sofia24.bg 10:48 / 14.06.2023Коментари (0)150
© aej-bulgaria
Фактът, че наистина имаше разследвания, които разкриха много притеснителни данни, но те някак си останаха далеч общественото внимание, е повод да поискаме тази анкетна комисия, която да провери съмненията за евентуална държавна цензура в електронните медии.

Това каза в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус" Иван Радев – член на Управителния съвет на Асоциацията на европейските журналисти - България, който коментира важността парламентът да създаде анкетна комисия за разследване на държавна намеса в медиите.

"Нашият призив е свързан с необходимостта да се провери защо разследвания, които откриха доста шокиращи данни за нарушения за корупция по високите етажи на държавата, дълги години не намираха място в големите медии", смята още той.

Според Радев именно това са били и причините България да е на последните позиции в класацията "Репортери без граници".

"България беше на последно място дълго време в Европейския съюз в класацията на "Репортери без граница", и голяма част от основанията да се класира на такова място беше, че привидно нещата изглеждаха като в една функционираща демокрация, по-скоро това беше една фасада, зад която се криеха такива случаи, които сега изплуваха на повърхността в т.нар. "големи" медии, и като че ли чак сега бяха забелязани от разследващите органи, когато се получи този разрив между прокуратурата и част от политическата класа," каза още Иван Радев.

Има видим напредък за България в класацията за свободата на словото, каза още той, но според него въпроса дали се е променило нещо съществено, самата организация "Репортери без граница"  дава отрицателен отговор.

"Напредъкът се дължи на това, че разликите между тази част на класацията между отделните държави са малки, и по-скоро се усеща, че тази силна политическа хватка вече не е толкова силна. Но предизвикателствата пред медиите и журналистиката в България си остават. Много е трудно да се прави независима и качествена журналистика в България."

Има разследвания, които сякаш се оставят във "фризера", и разкритията от които се ползват когато е изгодно на някого, смята още Иван Радев, като напомни, че "това много удивително напомня на т.нар. "дела на трупчета", когато прокуратурата започна дадено разследване, но го остава да изчаква подходящ момент, който разбира се може да бъде под форма на рекет, под форма на политически натиск чрез съдебната система. И се показа всъщност колко свързано е състоянието на медийната среда със състоянието на други сфери, и как е невъзможно да смятаме, че можем да имаме добра медийна среда, ако нямаме функционираща съдебна система", заключи Иван Радев.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Първа лига, сезон 2023/2024
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията