ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Как да изберем най-доброто агнешко месо за празника
Автор: Екип Sofia24.bg 08:56 / 30.04.2024Коментари (0)862
©
Агнешкото месо се класифицира в зависимост от възрастта на животното: млечно (месо от агне-сукалче, хранено само с майчино мляко) - максимална възраст 3 месеца; младо агне (вече "отбито“ от мляко и прехвърлено на фуражи) - от 3 до 5 месеца; младо охранено и вече "тревопасно“ агне – 6–8 месеца; класическо агнешко - от агне на 8 до 12 месеца; шилешко – от шиле или "възрастно“ агне на 12–14 месеца. Млечното агнешко се счита за най-крехкото и меко. 100 грама съдържат 192 kcal. Освен това количеството холестерол е няколко пъти по-ниско в сравнение с говеждото и свинското месо.

Младото агнешко месо съдържа голямо количество полезни витамини и минерали, незаменими аминокиселини и протеини. То е ценен източник на цинк, който е от съществено значение за нормалното функциониране на имунната система. Има мек розов оттенък. Колкото по-старо е агнето, толкова по-тъмно е месото. Що се отнася до специфичната миризма, тя е присъща само на месото на възрастни индивиди. 

Истинското агнешко има приятен фин аромат. 

Видове агнешко месо 

Врат 

Евтино месо с богат вкус. Използва се за приготвяне на бульони, пържоли и печено. Двойното вратно филе е подходящо за шпиковане. Препоръчително е да се подложи на продължителна топлинна обработка. 

Бон филе 

Много мека и фина част. Използва се за приготвяне на шишчета и други ястия на грил или скара. Подходящо за краткотрайна обработка при високи температури. Има отличен вкус и аромат. 

Плешка

Използва се активно в кухните по целия свят. Най-често се пече цяла на фурна. Подходяща и за готвене на части. Перфектно се допълва със зеленчуци и ориз. Доста меко месо, но все пак малко по-твърдо от задното бутче. 

Гръб 

С фина структура и почти пълна липса на мазнини. Препоръчва се за обработка при високи температури, времето за термична обработка е минимално. Може да се използва за печене или пържене, както и за шишчета. Най-често - за котлети. 

Гърди 

Евтино месо с високо съдържание на мазнини. Може да се пече с костите. Използва се за задушаване (задължително се отделя от костта и се нарязва на ситно), приготвяне на супи, яхнии, пилаф (с ориз) и други ястия. Отличава се със своята сочност и наситен вкус. 

Бут

Съдържа минимум кости и мазнини и се отличава със своята сочност. Често бутчето се пече цяло. Филето е подходящо за пържоли и печене на скара. Джоланът е подходяща съставка за ястия от италианската или азиатската кухня. 

Рагу 

За приготвяне на рагу се използва месо от врат, гърди и джолан. Отличава се с високо съдържание на мазнини, сочност и богат аромат. Как да изберем? Висококачественото агнешко е еластично, с нежен розов оттенък. Мастните ивици са бели. Пожълтяването им показва, че не е агнешко, а овче или дори старо овнешко. Яркочервеният оттенък на месото също означава, че овенът или овцата са били най-малко на две години по време на клането.

Можете да определите свежестта, като натиснете месото с пръст. Ако формата му се възстанови бързо, значи е с високо качество. Но в случай, че ямката се запази дълго време, трябва да откажете покупката. Свежестта на агнешкото може да се определи и по миризмата. Тя трябва да е приятна, без признаци на плесен и гнилостни процеси. 

Как се готви агнешко? 

Можете да подчертаете вкуса му, като използвате сосове със сладък и кисел вкус. За марината се използват мляко, кисело мляко и сметана. Най-добрите подправки за агнешко месо са чесън, розмарин, джинджифил и босилек. Преди пържене парчетата месо могат да се потопят в тесто или да се овалят в галета. При задушаване може да добавите сушени кайсии, сини сливи, семена от нар, съветва actualno.com.


Още по темата: общо новини по темата: 224
13.05.2024 »
11.05.2024 »
08.05.2024 »
07.05.2024 »
07.05.2024 »
07.05.2024 »
предишна страница [ 1/38 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Бум на коклюш в България
Стрелба по Роберт Фицо
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията