ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Как да получим безплатен детегледач? Ето кой може да кандидатства по програмата "Родители в заетост"
Автор: Екип Sofia24.bg 10:50 / 27.03.2023Коментари (0)160
©
Тази година системата за кандидатстване в детските градини и ясли се ще бъде отключена на 27 март. Така ще стане ясно и колко са местата за учебната 2023/2024 година. На 12 май, ще станат ясни и резултатите от класирането. Миналата година за почти всяко второ дете нямаше място в общинските ясли и градини. Най-вероятно и тази година хиляди родители  ще трябва да търсят решение на въпроса – детето не е прието, какво правим оттук насетне. Да търсим частна градина или ясла, да търсим детегледач, да разчитаме на баба или дядо или майката да остане вкъщи с детето, докато му се "усмихне“ късмета за място в общинска ясла или градина.

За част от тях дойде и добра новина - след няколко години пауза, програмата "Родители в заетост“ отново е налична. Само за ден бяха получени 100 заявления, информира bTV.

Кой може да кандидатства? 

Родители на деца от 0 до 5 години, които не са записани в детска градина или ясла. Условието е родители да имат осигурено работно място по трудово правоотношение или са самонаети, самоосигуряващи се, но които ползват отпуск и не са се върнали на работа, за да се грижа за дете. Могат да кандидатстват и многодетни или самотни родители.

В този случай детегледачът ще получава възнаграждение в размер на минималната работна заплата, като се поемат и осигуровките за сметка на работодателя. Допълнително възнаграждение от ½ минимална работна заплата, се предвижда, ако се полагат грижи за второ или повече деца от същото семейство.

Многодетни родители или самотни родители  на деца от 0 до 12 години, които са се върнали на работните си места и децата им посещават детски ясли или градини, както и училище.

Трудовото възнаграждение на детегледача е в размер на ½ от минималната работна заплата, като се поемат и дължимите от работодателя осигурителни вноски за лицето, полагащо грижи за едно дете до 4 часа на ден. Допълнително възнаграждение, в размер на ¼ от минималната работна заплата, се предвижда за детегледача, в случай че полага грижи за второ или повече деца от семейството. 

Безработни лица, регистрирани в бюрото по труда, които са родители на деца от 0- до 5-годишна възраст, незаписани в детска ясла или градина (грижата е допустима до 8 часа на ден), или многодетни или самотни родители на деца от 0- до 12-годишна възраст, посещаващи детски ясли/градини, както и училище (грижата е допустима до 4 часа на ден).

Кой може да бъде детегледач?

Лицата, които могат да кандидатстват за детегледачи по проекта, са търсещи работа безработни лица, които не получават пенсия за осигурителен стаж и възраст.Както досега, след одобрение от страна на родителите, с детегледача се сключва трудов договор с работодател Агенцията по заетостта за срок до 18 месеца или до навършване на 5/12-годишна възраст на детето, или до приключване на проекта.

Как се кандидатства? 

Родителите и безработните лица (детегледачи) могат да подават своите заявления за включване в проекта само по електронен път чрез подаване на електронно заявление. Повече информация може да бъде намерена и в бюрата по труда в цялата страна.

Основната цел на мярката е да продължи подкрепата за осигуряване на по-добър баланс между професионалния и личния живот на родителите чрез осигуряването на безплатен детегледач, казват от Агенцията по заетостта. Освен възможностите за полагане на грижи за отглеждане на деца, ще бъдат предоставени и услуги за улесняване достъпа до заетост. По този начин ще бъде осигурена превенция на отсъствието на родителите от пазара на труда.

Колко семейства ще получат безплатен детегледач?

Стойността на проекта е 24 млн. лева. Достъп до безплатен детегледач се очаква да получат около 1850 родители.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
Строежът на АМ "Хемус"
България в еврозоната
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията