ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Какви са усложненията от грипа?
Автор: Екип Sofia24.bg 10:37 / 02.02.2023Коментари (0)429
©
В разгара на грипния сезон сме, а едни от основните усложнения на грипните вируси са в областта на Оториноларингологията. Тежестта на заболяването варира от леки инфекции до мултиорганни усложнения и смърт. Най-честите усложнения са бактериалните инфекции на горните дихателни пътища, особено при деца и възрастни над 60 години и при хора с хронични придружаващи заболявания, коментира д-р Теодора Димитрова от екипа на Клиника "Ушни, носни и гърлени болести" във ВМА.

– Според статистиката, около 20% от децата и юношите развиват остър среден отит по време на грипната инфекция. При възрастните също се наблюдава висок процент на усложнения от страна на средното и вътрешното ухо. 

– При около 87% от болните с остър среден отит възпалението на ухото се развива в първите 10 дни от началото на острата респираторна инфекция. За началната фаза на засягане на средното ухо е характерно зачервяване на тъпанчевата мембрана, която може да остане и единствена, коментира специалистът.

Друга отличителна черта на "грипозния отит“ (остър среден хеморагичен отит) е силната болка в ухото, намален слух, изтичане на серозно-кръвенист секрет от външния слухов канал, което се дължи на спукване на хеморагични були – "мехури“ по  тъпанчевата мембрана. Добавяне на бактериално възпаление води до гноен среден отит с характерна гнойна секреция от средното ухо. 

– При изследване на слуха (тонална-прагова аудиограма) няма съществена разлика в слуховите криви в зависимост от причинителя, но в някои случаи при грипните отити се наблюдават спадане на въздушната и костната проводимост за високите честоти. 

Грипните вируси са невротоксични и засягането на слуховия нерв също е често срещано. Може да протече без болка, но с внезапно намаление на слуха – едностранно или двустранно. Понякога се засяга и вестибуларната част на слуховия анализатор. Възпалението на слуховия нерв трябва да се лекува незабавно в специализирана клиника, за да се предотврати трайно увреждане на слуха, категорична е д-р Димитрова. 

Тежката, продължителна хрема, главоболието могат да бъдат симптоми на остър гноен синуит. Честотата им рязко се повишава по време на грипните сезони. Ненавременната диагноза и лечение крие риск от орбитални и вътречерепни усложненния. 

– Бактериалните възпаления в областта на гърлото също не са рядкост. Острият фарингит и острият катарален тонзилит могат да бъдат бързопреходна проява на грипния вирус. Но в някои случай могат да преминат в остър гноен тонзилит – "гнойна ангина“, перитонзилит и перитонзиларен абсцес, предупреждава специалистът и допълва, че са съпътствани от висока температура, болки при преглъщане, налепи по небните тонзили, затруднено широко отваряне на устата. В тези случаи е наложително преценка от УНГ-лекар за последващо лечение.

– Не на последно място са и усложненията от страна на ларинкса. При грип гласът става дрезгав, поради оток и зачервяване на гласните гънки. Когато процесът обхване и входа на трахеята, се появява кашлица и лек задух.  

Лечението на ларинготрахеита е със специфични противовирусни и противооточни средства, по прецена на инфекционисти и оториноларинголози, пояснява още медикът.

При всички случаи болните се нуждаят от хубава почивка и добра хидратация. 

И накрая, нека все пак да отбележим, че от нас самите зависи да положим необходимите усилия, за да се предпазим от заразяване, казва д-р Димитрова и подчертава, че най-важно е да се избягват контакти с болни хора и да се спазва добра лична хигиена. И изброява: 

– Често измиване на ръцете с вода и сапун

– Използване на дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба на спиртна основа

– Закриване с ръка на устата и носа при кихане или кашляне

– Носене на маска на лицето

– Избягването на търкането на очи с мръсни ръце

– Често проветряване на въздуха в затворени помещения

– Редовно дезинфекциране на повърхностите в затворените помещения

– Измиване и дезинфекциране на играчките за малките деца


Още по темата: общо новини по темата: 4353
28.03.2024 »
27.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
25.03.2024 »
24.03.2024 »
предишна страница [ 1/726 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията