ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Какво показаха проверките на БНБ за заплатите в банките
Автор: Екип Sofia24.bg 08:37 / 29.04.2024Коментари (0)496
©
БНБ е проверила няколко кредитни институции във връзка с контролните функции на банката по Закона за кредитите за недвижими имоти на потребители. Това става ясно от отчета на БНБ, публикуван на сайта й.  

През 2023 г. са проверени три по-малко значими, една значима кредитна институция и пет небанкови финансови институции и е извършена една хоризонтална проверка в няколко кредитни посредника. При две от проверените кредитни институции са установени несъответствия със законовите изисквания по отношение на прилаганите правила и процедури за оценка на кредитоспособността на потребителите, констатират от БНБ.

Проверката по темата за възнагражденията, получавани от служителите във всички кредитни институции, показа, че са съобразени с изискванията на закона. По отношение на професионалното обучение и компетентността на служителите обаче са установени частични несъответствия, оценени като несъществени.

При финансовите институции са констатирани съществени пропуски в прилагането на изискванията на закона, свързани с оценката на кредитоспособността на потребителите, в резултат на което са издадени насоки за тяхното отстраняване, посочват от банката Образувано е административнонаказателно производство срещу една финансова институция.

За стриктното прилагане на разпоредбите на Закона за гарантиране на влоговете в банките през 2023 г. са извършени целеви проверки в две по-малко значими кредитни институции с оглед правилното определяне на сумата на гарантираните влогове, служеща за изчисляване на премийната вноска и коректното изготвяне на отчетните форми. В проверените кредитни институции се установиха несъществени пропуски при определяне на размера на влоговата база.

По всички постъпили през периода жалби, въпроси и запитвания от клиенти на кредитни и финансови институции бяха извършени проверки, за което лицата са уведомени или са насочени към компетентния орган по съответния казус, отчитат от БНБ.

БНБ е проверявала и банки във връзка със Закона за мерките срещу финансирането на тероризма, пише Pariteni.bg. През 2023 г. са извършени 4 надзорни проверки, в това число на три по-малко значими кредитни институции и една съвместна проверка от БНБ и дирекция "Финансово разузнаване“ на ДАНС на клон на банка. През годината са направени и четири хоризонтални проверки в банки (две обхващаха всички кредитни институции, една – 4 банки, и една – 17 банки). Фокусът на тези проверки беше: преглед на актуалност,

Поддържане на стабилността на банковата система и защита на интересите на вложителите приложимост и относимост на собствената оценка на риска по чл. 98 от ЗМИП; действия за ограничаване на ползването на банките за целите на финансиране на тероризъм; прилагане на групови политики и правила за клонове и дъщерни дружества на банки в трети държави; рискове от изпиране на пари и финансиране на тероризъм (ИП/ФТ) при кореспондентските отношения.

Резултатите от приключилите проверки не са наложили прилагането на мерки. С цел подобряване на дейността на кредитните институции са  дадени препоръки по отношение на превенцията срещу прането на пари и финансирането на тероризма, уточняват от банката.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
Празник на розата 2024 в Казанлък
Топлофикация София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията