ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Какво трябва да знаем за националния си флаг
Автор: Самуил Иванов 11:35 / 03.03.2023Коментари (0)368
©
Знамето на всяка страна е символ на държавността. То изразява независимостта и суверенитета на страната. Знамето обаче символизира множество други неща и яркостта на цветовете, размерите, неговото разположение върху сградите, поставянето му в пространството имат много важно значение за страната ни. 

Цветовете на знамето

Българският флаг е съставен три цвята - бяло, зелено, червено. Те се поставят водоравно отгоре надолу. Цветните полета са еднакви на размери, а формата им е правоъгълна със съотношение широчина към дължина съответно 3:5. 

Интересен факт е, че стандартните цветове на българския национален флаг се съхраняват в Българския институт по метрология.

Разположението на флага в пространството


Националното знаме се издига постоянно на сградата на Народното събрание, Президентството, на министерствата и другите държавни учреждения, на регионалните структури на министерствата и областните администрации, на Конституционния съд, на органите на съдебната власт, на Българската народна банка, на Българската национална телевизия, на Българското национално радио, на общините, районите и кметствата, както и на държавните и общинските училища. 

Знамето е постоянно издигнато и на всички входни-изходни контролно-пропускателни и митнически пунктове, както и всички железопътни гари, аерогари и пристанища. 

Интересен факт е, че националното ни знаме се издига временно на сгради, в които се провеждат сесии на Народното събрание или заседания на общинските съвети, международни конференции или съвещания, общонационални или международни спортни и други състезания от национално значение - през времетраенето им.

Разположение на знамето на превозните средства

Според конституцията ни знамето трябва да се издига на всички плавателни съдове, морски и речни, които са вписани в българските регистри на българските пристанища. 

Националният флаг присъства и на автомобилите на всички дипломатически и консулски представители на страната. То се поставя според всички условия, установени от международните договори и обичаи.

Когато президентът, вицепрезидентът или председателят на Народното събрание се придвижват с МПС или плавателен съд, националният флаг се поставя в предната част вдясно на автомобилите и съответно на предната мачта на кораба. 

Позициониране на трибагреника спрямо другите знамена

Според конституцията при издигане на националното знаме заедно със знаме на друга държава почетно място се дава на националното знаме на Република България, което се поставя от лявата страна на сградата, гледано срещу нея. 

Ако бъдат издигани знамена на няколко държави, националният флаг на страната ни бива поставен в средата, ако броят на знамената е четен, или в началото и края на на реда, ако броят е нечетен. Знамената на чужди държави се подреждат на еднаква височина по азбучен ред съобразно българската азбука. 

При официални посещения в Република България на държавен глава, министър-председател, ръководител на парламент или на правителствена или парламентарна делегация на чужда държава почетно място се дава на знамето на съответната чужда държава, което се поставя от лявата страна на сградата, гледано срещу нея. 

Позиция на знамето в различни ситуации при маршове и траур

При обявен от Министерския съвет траур националното знаме се спуска наполовина на носещото тяло. При преминаване в тържествен марш знамето се носи отпред с изправена дръжка, която се придържа отдолу с лявата ръка на височина под пояса, а по средата се придържа с дясната ръка, която е на височината на рамото


Още по темата: общо новини по темата: 54
09.03.2023 »
04.03.2023 »
04.03.2023 »
04.03.2023 »
04.03.2023 »
04.03.2023 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията