ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Калоян Методиев: Трябва да оправим начина, по който функционира държавата и чак след това да се занимаваме с подобна съдебна реформа
Автор: ИА Фокус 20:01 / 26.07.2023Коментари (1)242
© Фокус
Трябва да оправим начина, по който функционира държавата и чак след това да се занимаваме с подобна съдебна реформа. Това коментира Калоян Методиев, бивш началник на кабинета на държавния глава, сега директор на института "РЕГО“, в обзорното предаване "Това е България" на Радио "Фокус".

Той смята, че качеството на предложенията за Конституционни промени е ниско, спорно и няма да доведе да очаквания резултат за подобряване на кризисната ситуация в държавата.

"Предложението за смяна на националния празник не знам откъде се появи. Единственият въпрос, на който не мога да си отговоря е дали става въпрос за някаква маневра за отклоняване на вниманието, тип димка, или става въпрос за чиста глупост. Виждате, че това се превърна в основен дебат, в точка на сблъсък, в извор на напрежение, а беше абсолютно излишно в момента. Държавата има изключително много тежки социални, икономически проблеми, политически проблеми, в криза сме в много отношения и като членове на Европейския съюз, и вътрешно политически, за да се занимаваме сега с подобен дебат, който трябва да оставим за едно по-спокойно време, когато имаме стабилност в държавата. Т.е. категорично смятам, че това беше грешка за 24 май", изтъкна гостът. По думите му останалите предложения също изглеждат доста спорни. 

"Трябва по-скоро да си оправим нещата в начина, по който функционира държавата: партийната система, купуването на гласове, изкарването на вредните явления от политиката, които имаме, и чак след това да се занимаваме с подобна съдебна реформа. Не сме зряла демокрация, нямаме гражданско общество, нямаме авторитети", подчерта Методиев.

"Предложението за мандатност на кметовете мисля, че е глупаво, няма смисъл въобще да го коментираме. При положение, че ако по тоя начин се опиташ да премахнеш местната олигархия, тя ще си създаде друг кмет или ще го инсталира, ще го сложи този за зам.-кмет, и ще го превърти. Не това начинът да се премахне феодализацията, която е превзела страната в 90% от общините. Какво друго? Промяната на института на служебните кабинети – да, аз съм първият в държавата, който каза, че трябва да се премахне института на служебния кабинет, имаме изкривявания на системата. Президентът Радев злоупотреби с този инструмент за лично облагодетелстване и лична полза. Но от друга страна се притеснявам по начина, по който искат да го направят", добави той.

Методиев каза още, че ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС нямат достатъчно обществен авторитет, нямат капацитет и национално приемливи фигури, които да са тежки, консенсусни и да могат да изведат тези промени на вербално ниво до целия народ, по някакъв начин да примирят различните позиции, за да се напишат тия промени, да се приемат и да важат следващите 20-30-40 години. "Т.е. проблемът е, че в "сглобката“ не виждам авторитет, не виждам капацитет, не виждам юридическите фактори, не виждам държавническото чувство, които да направят легитимни тия промени.  Виждам една долнопробна конюнктурност", поясни гостът.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Беззаконието и феодализма се лекуват само чрез безпристрастна Съдебна система и Прокуратура! Има Закон има и Конституция! Ред международни договори които регламентират отношенията! На който не му харесва да отива в Затвора! Или там където му е мястото! В това число и продажните съдии от Съдебната система Респективно прокуратурата!
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2023 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофа с президента на Иран
Катастрофи в България
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията