ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Кардиолог към всички българи: Задължително си купете апарат за кръвното
Автор: Цвети Тончева 15:29 / 18.05.2023Коментари (0)199
©
60% от хипертониците у нас са неконтролирани. Процентът на контролираната хипертония, т.е. на тези, които знаят, че са хипертоници и успяват да нормализират артериалното налягане, е около 40, т.е. твърде малък. Много тревожен е фактът, че 1/3 от хипертониците не знаят, че са такива. Те живеят спокойно с усещането, че са с нормално артериално налягане. И в тая връзка въпросът е: какво правим? Най-лесното е да кажем: да мерим артериалното си налягане.

Има стандарти за измерване на артериалното налягане. Никога от едно еднократно измерване не се правят заключения. Трябва да направим поне три измервания, да осредним стойността, в три различни периода от време, с поне една седмица разлика - две от отделните измервания. Така, че трикратно се измерва, през една-две седмици по три пъти. И когато осреднените стойности са над 140 на 90 вече може да се каже, че сме хипертоници, обясни проф. Николов.

Самото състояние е безсимптомно дълго време, поради което проблемът се неглижира. Половината от хората не обичат да предприемат нещо, ако са видимо  здрави, това е психология. Второ, проблемът може да се неглижира и поради неинформираност. Това е сериозен проблем, защото поне трикратно увеличава риска от инфаркт, а от инсулт още повече. Начинът на живот и профилът на съвременния човек е накъв, че повечето са пълни, обездвижени, има прекомерна употреба на сол, а тя е основен консервант.

Проф. Николов съветва хората да си купят апарат за мерене на кръвното налягане.

"Така, както имаме телевизор, както имаме домакински уреди, така и това е задължителен атрибут за всяко едно семейство и за всеки един човек: апарат за измерване на артериалното налягане. И аз честно давам пример с автомобила: както си гледаме манометъра за маслото, всъщност мерим ниво на масло, антифриз, гуми, и сме много по-грижовни за автомобила, и съответно ако има отклонения, много се притесняваме, по този начин трябва да се отнасяме и към човешкото сърце и към стойностите на артериалното налягане. Нека да имаме един апарат, който да е електронен и да не е на китката. Но, искам да обърна внимание, че апарати за измерване на китката не са информативни, не се препоръчват, а само на предмишницата. Електронен, хубав, качествен апарат, да е качествен. И съответно, периодично, един човек като е здрав, прав, поне веднъж в месеца да го мери, за да знае със сигурност, че е нормално. Защото аз неслучайно казах в началото, че няма симптоми, голяма част от засегнатите нямат оплаквания. Те идват за първи път с усложнения. Или, симптомите са много дискретни: леко главоболие, преумора, която преминава. И затова е толкова опасно, защото първо е рисково състояние, второ е безсимптомно, и идват пациентите с усложнения.

България е на едно от водещите места по тези усложнения, особено на инсултите. Най-тясна е връзката на артериалното налягане с мозъка, мозъчния инсулт, сърцето, бъбреците, очите. Това са т.нар. "прицелни“ органи на хипертонията, които най-силно се засягат, и съответно тези усложнения са инсулт, инфаркт, сърдечна недостатъчност, ритъмни нарушения, зрителни нарушения, кръвоизливи, сравнително тежки бъбречни усложнения, като бъбречна недостатъчност, все данни за засягане на т.нар. "таргетни“ органи.

Според специалиста, възможно е хипертонията в началото да се лекува немедикаментозно. Но трябва да е начална, и второ, пациентът да е мотивиран, защото мерките, които се препоръчват, са елементарни, но много трудни.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Лоша инфраструктура в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията