ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Кметът на Свищов: Ситуацията в момента е критична за всички български общини
Автор: Йоланда Пелова 09:53 / 14.12.2022Коментари (0)218
©
Моите очаквания, както и на всички български граждани, са огромни. Това каза в сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“ кметът на Свищов Генчо Генчев. "Ситуацията е критична за българските общини. Не само аз го казвам, а и всички 265 колеги са на същото мнение, защото през 2023 г. за първи път ще приемаме бюджет в средата на годината. Ние няма как да изпълняваме основните си политики и дейности, които да са насочени към гражданите. Трябва да се съобразяваме с удължаването срока на бюджета и изключително критична става ситуацията. Общините вече подгънахме крак, ако не се вземат кардинални решения, с които да се стабилизират нещата в държавата. Народните представители трябва да поемат държавата в ръцете си. Винаги ще има противопоставяне, но преди всичко трябва да се мисли за гражданите на Република България“.

От 2 г. държавата, светът са изправени пред кризи и това ни даде ясна представа да правим преориентиране на приоритетите, за да поддържаме финансовата стабилност на общините, обясни кметът. "Всеки един управленец си е направил сметката, за да устои на предизвикателствата, пред които е изправен. Никой в момента не може да каже кога ще свърши тази икономическа и политическа криза, с която е парализирана цялата държава. Община Свищов е финансово стабилна, ще приключи годината с финансова стабилност, непросрочени задължения. Всички детски градини, училища, социални институции са заредени с необходимите горива, няма притеснения по отношение на обезпечаването. Проблемът е в инвестиционната и капиталова програма, подобряване на жизнената среда. Ние няма как да разчетем средствата си оттук нататък, тъй като се изискват огромни финансови ресурси за проектиране, отварят се различни програми по Плана. И ние трябва адекватно да отговорим по кандидатстване на програмите и да осигурим финансов ресурс за тяхното изпълнение“.

Според кметът на Свищов, за да има стабилност в държавата, разковничето е в народните представители, от тях зависи какво ще се случи оттук нататък. "Трябва да се намери един подход и начин на компромиси от всички страни, да се хванат и държавата да потегли. В противен случай ще влизаме от криза в криза, което ще е изключително тежко“.

Във връзка с днешния празник на ветеринаря, кметът Генчев, който по образование е ветеринарен лекар каза, че Ветеринарният техникум в Ловеч е дал старт на неговия житейски път и насоката, в която да се развива. "И затова сега подпомагам деца, които искат да се обучават за ветеринарна медицина, а също така и стипендианти“.

Има липса на ветеринари, с промяната на законите, с промяната на икономическата ситуация, много животновъди се отказаха да гледат животни, обясни Генчев. "Затова и професията стана непривлекателна за младите хора. Единствено лекарите, които извършват атрактивна ветеринарно-медицинска дейност, занимават се с кучета, котки, екзотични животни, си намират работа. На територията на община Свищов имаме две стопанства, няколко частника, които се обслужват от един ветеринарен лекар. Надявам се това нещо да се промени, но на този етап не виждам никаква промяна“.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
Политическо противоборство в САЩ
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията