ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Кой е по-добър шофьор - мъжете или жените?
Автор: Георги Иванов 13:41 / 07.03.2024Коментари (0)425
© Фокус
Дискусия на тема “Кой е по-добър шофьор - мъжете или жените", зареди ефира на радио “"Фокус" с добро настроение в предаването “Денят на Фокус" и рубриката за пътна безопасност - Визия 0.

“Във Великобритания статистическо проучване сочи, че 31% от жените не издържат теста за шофиране на теория, много по-малък е процентът на невзелите го мъже", каза Цвети Капитанова ." Момчетата водят при взимането на теста от първия път. Зад волана обаче мъжете проявяват повече агресия и участват в повече фатални инциденти. Жените шофират по-спокойно и рядко предприемат опасни маневри като агресивното изпреварване. Мъжете водят относно нарушенията на пътя - 4 към 1 в сравнение с жените.

79% от нарушенията на пътя се извършват от мъже, включително шофирането в нетрезво състояние. Мъжете навъртат повече километри от жените, а жените ползват кола повече за ежедневни дейности. Те са по-склонни да се разсейват от мобилните си телефони. Мъжете са по-добри във визуализирането на пространството на пътя, сочи изследването. Те навигират по-добре в сложна среда, сочи британското проучване. За България подобни данни няма", подчерта Капитанова.

Председател на Движението на жените мотористи, Лилия Осойска е шофьор на кола и мотор, камион, микробус, както и на други превозни средства. “Против това съм мъже и жени да воюват на пътя. Животът изисква да съжителстваме на пътя. Всяка жена според мен трябва да може да кара кола, за да бъде мобилна.

Жените са по-внимателни на пътя, мъжете са технически по-грамотни и с по-добро усещане към мотора. Фините движения, маневрирането на мъжете е по-добро при карането на мотор, например. Но жените са много по-старателни и се опитват да се справят добре. За жените шофирането е по-голямо предизвикателство и ние сме по-отворени да се доказваме и сме по-внимателни от мъжете на пътя", смята Осойска.

По думите й, жените се разсейват зад волана, но въпреки това внимават повече от мъжете. “Нежният пол е по-консервативен при шофирането, ние имаме по-малък опит в активното шофиране - мъжете карат от около век, а ние- в последните 20-30 години", заяви Осойска.

По думите на Капитанова, мъжете предвиждат ходове напред при шофирането - жената не следи особено огледалата за обратно виждане. Мъжете виждат ситуациите по-стратегически и реагират адекватно при рискови ситуации. Според Осойка обаче, мъжете се поддават на емоциите си и това ги превръща в състезатели на пътя, вместо в участници.

Според Осойска, жените са по-подходящи за дълъг път като шофьори, защото се радват на шофирането и карат по-спокойно. Мотосезонът се открива на 6 април на площад “Александър Батенберг" до “Бояна" с шествие. На 11 май е празникът на жените мотористи - този път във Велико Търново ще се съберат всички желаещи да участват в тържествата, обяви Осойска







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Откриват нови детски градини и ясли в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията