ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Коста Филипов: Ние сме една разнебитена държава, на която отношенията с РСМ не са сред приоритетите
Автор: Цвети Тончева 15:25 / 24.04.2024Коментари (0)718
©
Няма избори в Северна Македония, било то президентски, парламентарни, дори местни, в които България да не е някаква основна тема в позициите на партиите. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" Коста Филипов, дългогодишен кореспондент на български медии в Скопие.

"Винаги е било така, с по-голяма интензивност и острота, или с по-малка, няма никакво значение. Но сега пък си имат и основание, с френското предложение, с искането за вписването на българите в Конституцията и т.н.. Така че всички, особено, албанците бяха по-предпазливи и двамата, и Таравари, и Османи, и си знаят урока, те си имат други приоритети. Но и петимата представители на македонските политически партии не спираха да атакуват България със закани, че ще денонсират договора за приятелство и сътрудничество, че това щели да направят, онова щели да направят и т.н. Щели да правят нова Конституция, като г-жа Силяновска и т.н. Изобщо, в такива случаи ние се опитваме да се успокояваме, че все пак това е предизборна кампания, винаги в такива случаи се пресолява манджата, винаги се минава някаква червена линия. Ама хайде да им простим и да видим каква ще бъде реалната политика, след като минат изборите", отбеляза Филипов.

Според него този път е малко повече, отколкото трябва.

"Новите промени, ако влязат в сила, за европейските институции и най-вече за отпадането на единодушния вот, са една скрита надежда за македонския политически елит, че всичко ще бъде решено за тях. Даже прословутата фраза на един от кандидатите, който беше казал: Като дойде време в ЕС да се гласува за Македония, нека да накарат българския представител да отиде да пие кафе, както стана с Орбан в едно такова гласуване в Брюксел. Лошото е, че ние сме една разнебитена държава, на която отношенията с Република Северна Македония не са и сред приоритетите, както виждате", добави Филипов.

По думите му, откакто се наложи т.нар. "френско предложение", което после стана предложение на ЕС, има и някакво политическо, а и медийно мълчание наложено за Република Северна Македония. Дори и такива драстични факти за нарушенията на правата на българите оттатък границата ги подминаваме лековато - хайде да не ги закачаме, хайде да не ги дразним.  

"И както виждате, българската държава първо трябва да си тури ред сама за себе си вътре, пък после да започне да мисли за по-сериозни неща, каквито са отношенията с Република Северна Македония", каза още журналистът. 

Според него и по манталитет, и по вложена енергия, политическите партии у нас и в Македония си приличат много. Има пряко приложение на приказката, че “най-много се лъже преди избори, по време на война и след лов".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Гергьовден 2024 г.
Covid-19
Грипна епидемия обхвана страната
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията