ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Кремена Димитрова за Анна Политковская: Честната журналистика е дефицитна стока
Автор: Харитина Агопян 11:01 / 12.04.2024Коментари (0)439
©
Представление, посветено на руската журналистка Анна Политковская, се поставя за пръв път на българска сцена. Това стана ясно от думите на продуцента Кремена Димитрова, която разказа за предстоящата в България премиера на представлението “Анна непоправимата ", в “Денят на Фокус" по Радио “Фокус". Премиерата е планирана за 19 април в “Топлоцентрала", зала 2.

“Актрисата Невена Калудова е Анна, която усетих като подходяща за образа, още докато четох пиесата. Тя има мощ, в пика на кариерата си е и може да износи на плещите си 90-минутен спектакъл. Режисьор на спектакъла е Надя Панчева. Владимир Солаков изиграва всички мъжки роли в спектакъла. Изключителна е работата на сценографа Ясмин Мандели. Направихме сериозни проучвания за символите на епохата и те личат във визуалната част на представлението. Има цитати от текстове на Анна, а темата за битката за истината е универсална - не е задължително да носиш славянска кръв, за да разбереш нейната борба", допълни Димитрова.

“Непрекъснато трябва да говорим за хората, жертвали себе си в името на истината, а Политковская е точно такава фигура. Цяло поколение младежи не са чували името й и е важно да го опознаят. За онези, които знаят коя е тя, е важно да си припомнят борбата й", смята Кремена Димитрова.

Чрез труда на един журналист човек може да промени нещо - това е примерът, оставен от Политковская. “От 2006 г. мина много време, но нейният труд остава, тя вдъхновява много хора, които продължават да се борят като нея в името на истината", поясни Димитрова.

“Тя е първо жена, майка на две деца - да отидеш на фронта, където са труповете и мирише на барут, е плод на особена смелост. Нейното дело оказва как тя намира път към двете враждуващи страни. Анна е идеалният парламентьор. Тя прави репортажи от фронтовата линия", разказа още Димитрова.

За съжаление днес терминологията “специална операция", отнесена към войната в Украйна, отново е в обръщение. Войните в Чечня също са наричани по този начин, припомни Димитрова. “Журналистиката неслучайно се нарича четвърта власт. Честната журналистика е дефицитна стока. Истината в онлайн пространството вече е относителна и нямаме критерии за нея - Анна е личност, която е критерий", каза продуцентът.

“Тя е носила усещане за мисия. Комбинация от много силен характер и много голям талант е Анна Политковская. Пиесата е с италиански автор - Стефано Масини от Флоренция, който има награда “Тони", автор на Lemon трилогията, изключителна фигура в италианската литература, журналист и инфлуенсър.

Нямах план да продуцирам спектакъл, но срещнах пиесата случайно и тя ме провокира. Усещах, че сега е моментът да я направя. Още на първата сцена замръзнах - свързах се със Стефано и агенцията му. Екипът особено се зарадва, че ние като страна от бившия Източен блок сме единствената държава в това пространство, която е проявила интерес към пиесата", допълни разказа си за създаването на творбата Димитрова.

Ако забраниш текстовете на Политковская, те ще се четат още повече, категорична е събеседничката. “Книгите й са преведени на множество езици и са със свободен достъп. Навални, също като Анна е човек, живял с револвер на челото и няма как убийството му да не подтикне към асоциация между двамата", отбеляза Кремена Димитрова.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Диана Димитрова жертва на физическо насилие
Топлофикация София
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Газови доставки
Скандал за реорганизацията на движението в центъра на София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията