ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Къде продължават честванията за празничния 22 септември?
Автор: Екип Sofia24.bg 13:03 / 22.09.2022Коментари (0)243
© Фокус
Велико Търново е домакин на националните честванията за Независимостта на България. "Нека спрем разделението между българи и българи, породено от политически егоцентризъм, България има нужда от единство и разбирателство. Това заяви в празничното си слово по случай Деня на Независимостта кметът на Велико Търново Даниел Панов.

На сцената в двореца на крепостта Царевец градоначалникът припомни, че днес е ден, в който Велико Търново носи особен заряд - гордостта, че сме българи.

"Гордея се, че имам привилегията и огромната отговорност да бъда на това сакрално място, да кажа всичко това пред вас великотърновци, пред вас българи. Днес е ден на силния български дух и на истинско единение. Право казват историците всеки участва в Независимостта - от царя до ученика. И колкото и години да минават 22 септември ще носи светлина на целия народ", допълни Даниел Панов.

Слово произнесе и вицепрезидентът Илияна Йотова, която също поздрави целия български народ. “За мен днес е огромна чест заедно да отбележим Деня на българската Независимост. Точно на този ден преди 114 години български държавници, смели мъже подписаха и обявиха българската Независимост. Велико Търново е столицата на българската държавност, от тук започва новото летоброене не българската държава. Тук нашите предци обявяват независимостта на свободните и обединени българи", припомни вицепрезидентът.

Тя подчерта, че независимостта принадлежи на силната държава, със силни институции, които се управляват добре.

Официалните гости и гражданите се отправиха към Пирамидата на Независимостта, където бяха поднесени цветя в знак на почит. След това шествието се отправи към площад "Майка България“ в центъра на града, като в него се включиха музикантите, които участват в ХV Международен фестивал на военните оркестри и над 500 ученици.

Към този час протича шоу-спектакълът на военните оркестри, който ще се проведе пред сградата на Български пощи.

В 16:00 часа в Ритуалната зала на Община Велико Търново ще се състои кръгла маса на тема "Велико Търново- историческа и духовна столица на България- правно положение и перспективи“.

Час по-късно пред сградата на Община Велико Търново започва концертът на певицата Илка Александрова. В 18:00 часа по централните улици на града отново ще се извие голямото търновско хоро. Кулминацията на програмата ще е на площад "Цар Асен I“, където Представителната част на НВУ ще демонстрира изпълнение на строеви хватки с оръжие от 19:00 часа.

Очаква се да присъства и президентът Румен Радев. 30 минути по-късно е тържествената заря проверка, която ще е последвана от аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов- звук и светлина“ и празнични илюминации.

Шумен ще отбележи Деня на независимостта с историческа възстановка под надслов "Единна и независима България“. Тя ще се състои от 17.30 часа в парка до сградата на общината. По време на събитието ще бъдат пресъздадени три картини от паметни дати в българската история.

В центъра на града ще оживеят сцени от Съединението. През лятото на 1885-та година българската войска, начело с княз Александър Батенберг, провежда военен лагер край Шумен. Тук князът посреща пратеници на Българския таен централен революционен комитет, които го убеждават да оглави Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Ще бъде показана и жива картина, посветена на 22 септември – Деня на Независимостта. Преди 114 години пред населението на Шумен е прочетен манифест, с който княз Фердинанд обявява независимостта на България.

Епизод от възстановката ще разкаже и за участието на България в Балканската война. През 2022-ва се навършват 110 години от една от най-драматичните страници в съвременната ни история. Ще бъдат представени военен лагер на българските войници и моменти от сражението при Чаталджа, в което участва 19-ти пехотен Шуменски полк.

В събитието ще се включат и представители на народните читалища в града. Организатори са Община Шумен и Сдружение "Жива история“ – Шумен.

В различни градове на страната от сутрешните часове на празничния ден се провеждат разнообразни мероприятия, отбелязващи историческата дата.

Във Варна Представителният духов оркестър на Военноморските сили (ВМС), почетен караул и венценосци от Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров“ бяха част от тържествените прояви, които започнаха в 10.00 ч. на площад "Независимост“. В 16.00 ч. Представителният духов оркестър на ВМС ще изнесе концерт на площад "Антон Новак“, на входа на Морската градина.

В Бургас от 10.30 ч започна ритуалът по издигане на националното знаме пред сградата на общината. От 11.00 ч. представителни части от гарнизон Бургас участваха във военен ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника пред Военния клуб.

Военнослужещи от Военновъздушните сили участват в тържествените ритуали в Ямбол и Плевен.

С молебен в храма "Света Неделя“ в Стария Пловдив започнаха честванията по повод 114-тата годишнина от обявяването на Независимостта на България.

А след това продължи с полагане на венци и цветя на паметната плоча на Александър Малинов в подножието на Стария град, до Източната порта. Двете събития се организират традиционно от Сдружение "Петко Каравелов“ Пловдив.

Присъстваха председателя на Общинския съвет Александър Държиков, Стефан Стоянов и лица от политическите партии на ГЕРБ, "Продължаваме промяната" и БСП.

Кметът на Смолян Николай Мелемов поздравява жителите на общината с Деня на независимостта на България. "В ден като днешния, ние сме длъжни да си припомним събитията от този паметен и исторически 22 септември, които са ясен знак за силната политическа воля на българския народ и неговото желание да гради сам своето бъдеще.

Да отдадем почит и признателност на тези, които със своите действия и политика дадоха пример за единство в съдбовните за нацията ни моменти. Дадоха живота си в освободителната борба и отвоюваха независимостта на нашата Родина“, се казва в празничното слово на кмета.

Във Враца с военен ритуал по издигане на националния флаг на централния площад "Христо Ботев“ тържествено беше отбелязана 114-тата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Под звуците на камбанен звън, официално беше прочетен Манифестът, с който през 1908 г. Цар Фердинант прокламира Независимостта на България.

На церемонията присъстваха областният управител Георги Митов, кметът Калин Каменов, представители на политически партии и институции, ученици, граждани и гости на града. Приветствие към присъстващите отправи областният управител Георги Митов, а свещеници от врачанската митрополия отслужиха молебен за здраве и благополучие.

По традиция в знак на признателност към достойните българи, благодарение на които вървим по пътя на независимостта, пред паметника на революционера Христо Ботев бяха поднесени венци и цветя.

В Ямбол бе почетен празикът с тържествена церемония, велопоход и две тематични изложби. Честването започна в 9:45 часа с празнична програма на Духов оркестър при Народно читалище "Съгласие – 1862“ пред сградата на Община Ямбол. В 10:00 часа бе началото на церемонията по издигане на националния трибагреник с участието на представителни части от гарнизон Ямбол.

Кметът Валентин Ревански поздрави жителите и гостите на града с празнично слово. Свещеници отслужиха благодарствен молебен.

В 11:00 часа от ул. "Георги Раковски“, пред Община Ямбол, потеглиха колоездачите, участващи във велопоход "Независимост“, чиято финална точка бе Археологически резерват "Тракийски и античен град Кабиле“. Всички желаещи имат възможността да се включат във велосипедната обиколка, а в резервата ги очаква приятна изненада.

Културно-информационен център "Безистен“представи две тематични изложби.

Първата е "Българската независимост“, която се състои от 30 табла. Тя е изготвена от Централен държавен архив при Държавна агенция "Архиви“. Материалите ползвани за нея са от фондовете на ЦДА. Експонирана е в Народното събрание, а по-късно е подарена на Регионален исторически музей-Велико Търново. Изложбата е подредена пред Безистена на площад "Освобождение“ и ще остане само на 22 септември.

Втората експозиция е "Епохата на Фердинанд І“, състояща се 40 табла. За нея също са използвани материали от фондовете на ЦДА. Експонирана е в Национална библиотека "Св. Св. Кирил и Методий“ и по-късно е подарена на РИМ - Велико Търново. В Деня на Независимостта тя е изложена пред сградата на Община Ямбол на улица "Георги Раковски“, а след това ще бъде преместена в Безистена, където ще остане до 1 октомври.

Военнослужещи от Сухопътните войски се включиха в празничните ритуали в чест на Независимостта в Стара Загора, Хасково, Ямбол, Сливен, Русе, Плевен, Белене, Свищов, Горна Оряховица, Елин Пелин, Враца и Сандански.

Очаквайте подробности.


Още по темата: общо новини по темата: 19
23.09.2022 »
22.09.2022 »
22.09.2022 »
22.09.2022 »
22.09.2022 »
22.09.2022 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Предаване "Цветовете на Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да (567) 53%
Не (394) 37%
Не мога да преценя (109) 10%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията