ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Людмил Рангелов: Търпимото време, в което Радев може да бави указа за Гешев, е до две седмици
Автор: Йоланда Пелова 10:27 / 13.06.2023Коментари (0)275
© Фокус
Адвокат Людмил Рангелов, един от топ адвокатите по наказателни дела в България, в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" (бел. ред. интервюто е от 12.06.2023 г. преди ВСС да вземе решение за отстраняването на Иван Гешев)

ВСС разглежда искането за отстраняване на главния прокурор, въпреки че главният прокурор напусна заседанието, защото съобщи, че отива в Страсбург, откъдето обеща още разкрития. Кадровиците обаче гласуваха и продължиха заседанието. Коментарите за процеса са много, магистратите са оплакаха от натиска, след като миналия четвъртък процедурата по първото предложение за отстраняването му беше прекратена. Шестима от членовете на Прокурорската колегия оттеглиха изненадващо исканията си Гешев да бъде уволнен. Казусът с отношението и зависимостите в съдебната власт – какъв процес наблюдаваме? Налице ли са обективността? Чуваме ли ясни и обосновани тези от защитата?

Всъщност, не е някакъв процес на очистване на съдебната система. Всичко, което се е случва, е, защото някои хора да речем се боят от разкриване на определени неблагоприятни за тях факти, и то хора, които са на високи политически позиции. Същевременно бързата и светкавична реакцията на част от членовете на ВСС с внесените две искания за освобождаване на г-н Гешев от позицията на главен прокурор, като такъв, който е уронил престижа на съдебната власт, според мен са доста несериозни. И от първото си искане те се отказаха, което касаеше присъствието на израелски експерт на мястото на взрива, но поддържат, и по настоящия затова се развива процедурата, второто си искане за неговото освобождаване за това, че е с израза "политически боклуци“ се схваща, че е нарекъл така народните представители. Изпуска се следващата фраза, следващата фраза, която беше "За което се извинявам“.

Две думи често могат да бъдат казани в контекст, като този контекст да изключва или да променя основно тяхното значение. Личи, че е поставена задача г-н Гешев да бъде отстранен. Странното е, че в периода на неговия мандат имаше много сериозни случаи, за които ВСС трябваше да се самосезира, както го направи сега, и да иска неговото отстраняване. И безспорно между тези случаи на първо място аз поставям вече станалото знаменито или може би банално влизане на прокуратурата в Президентството, което беше едно абсолютно брутално погазване на всички правила на правото и на закона, защото последвалите събития потвърдиха такова мнение. Защото нито някой срещу някого беше повдигнато успешно обвинение, нито някой беше осъден, нито при това влизане бяха намерени документи, които могат да се инкриминират, на което и да е от лицата от президентската администрация като престъпление.

И сега просто е смешно. Смешно е, че за две думи извадени от контекст искат да го освободят от поста на главен прокурор. Но това е поръчка, и поръчката е политическа, и се изпълнява, за съжаление, в рамките на съдебната власт се изпълняват съществени, бих казал от най-високо ниво политически поръчки.

А как коментирате поведението на главния прокурор? Ето, днес той напуснал заседанието, а е можело да отложи визитата си в Страсбург разбрахме.

Що се отнася до поведението на г-н Гешев, има един принцип не само в правото, но и в живота: Когато имаш интерес от развитието на дадени събития, трябва да стоиш максимално близо до тези събития, за да можеш да реагираш, да можеш да си защитиш. Оставам с впечатлението, че г-н Гешев прекалено много разчита на някакви външни влияния и помощ отвън, независимо дали тази помощ идва от да кажем от САЩ или от Брюксел, за да решат неговия проблем тука. Поставената задача пред ВСС е от местни политически сили, и тя е, че този въпрос трябва да бъде решен радикално и максимално бързо. И не изключвам дори това да се случи още в днешния ден.

От кои сили, може ли да предположите?



Ами това са тези, които имат интерес г-н Гешев незабавно да бъде отстранен, за да не продължава да иска имунитета и да представя доказателства. Това са хората, те са от различни политически сили, които неговите действия могат да засегнат. Отделен е въпросът, но той не е никак маловажен, даже той е изключително съществен, защо г-н Гешев проявява такава активност едва сега при положение, че вече три години и половина е на тази позиция, и имаше достатъчно време сериозно да мотивира, да контролира процесите, особено корупционните процеси и други такива процеси, свързани с престъпления от лица, които заемат високи държавни и политически позиции, и да започне срещу тях наказателно преследване. Той започна тези действия едва когато разбра, че вече е отписан от тяхната протекция и се превръща в изкупителна жертва. Т.е. чрез него се решават други проблеми.  

Адвокат Рангелов, предишното заседание на ВСС продължи около 14 часа, не знаем днес как ще се развият нещата, но вие лично какво очаквате?

Очаквам това заседание да продължи максимално дълго с надеждата, ако мога така да ги нарека противниците на г-н Гешев, да постигнат този резултат, за който са мотивирани, а именно неговото освобождаване от поста на главен прокурор.

Европейската асоциация на съдиите призова българските власти да обмислят внасянето на промени по отношение на състава и конструирането на ВСС, за да го преведат в съответствие с европейските стандарти. Коментарът ви за този призив?

Аз не знам точно какво са имали предвид, защото ако призивът е да го преведат с европейските стандарти, европейските стандарти определено не са еднакви…

Призивът е с европейските стандарти, да.



… не са нито еднакви, нито са общоприети. И особено големите държави като Германия, Франция ако щете, Италия, те са имат стандарти и е трудно да се каже, че има единен стандарт. Но основният смисъл на промените във ВСС е там да бъдат избирани по прозрачен начин максимално компетентни, почтени и най-важното, което се оказа в нашите условия, независими от каквито и да е влияния лица, юристи, независимо от какви влияния, включително и лица, в чиято биография няма определени петна, чрез които по-късно те могат да бъдат мотивирани за поведение по един или друг начин по отделни въпроси – свободни, независими професионалисти, почтени. Това е всъщност потребността да имаме един ВСС, чиито действия, чиито решения да не бъдат подлагани на присмех и на съмнения за тяхната справедливост от обществото.

Ако днес ще бъде решено главният прокурор да бъде отстранен, какво следва и каква е ролята на президента на Република България?

Ролята на президента на Република България, особено в този случай може да се окаже не толкова формална, колкото изглежда на пръв поглед. Той има две опции: да подпише указ, с който освобождава г-н Гешев или да върне това решение за ново обсъждане и ново разглеждане. Ако се премине към първата опция да подпише указ за освобождаването на г-н Гешев, президентът също има много важен избор: Да го направи веднага, незабавно или да го направи след известно време, да речем търпимото време според мене, в което този указ може да бъде отлаган, е между 10 дни до две седмици, не е повече. Това време обаче, ако президентът реши да го даде на г-н Гешев, от своя страна пък на него, като главен прокурор би му давало възможност да изнесе вече необременен от зависимости, защото той просто се превърна в мишена, и както казах, в изкупителна жертва, цялата информация, с която разполага, за евентуални престъпления, извършени от хора, които през годините дълго време са били на високи политически или държавни позиции.

Очакваме и неговото обръщение в четвъртък, националното обръщение.

И очакваме и неговото обръщение, да, за 13-ти го определи той това обръщение. Не знаех, че поне така излезе някаква информация, че тогава Бойко Борисов има рожден ден. Дали това е съвпадение или е премерен ход.

И с изнасянето на тази информация от позицията на главен прокурор г-н Гешев би направил в последните си дни на това битие на главен прокурор, един ход добър за цялото общество, за да може тази информация вече ще бъде артикулирана, обсъждана, разследвана и т.н.

Ако президентът забави подписване на указа...

Ако обаче президентът да речем го направи незабавно, да, г-н Гешев продължава да разполага с тази информация, но той вече не разполага нито с документите, нито с позицията, нито с авторитета, с който един главен прокурор обявява една информация, и с който един обикновен прокурор или дори обикновен гражданин, ако г-н Гешев напуска прокуратурата, съобщава такава информация.

Значи, стигаме пак дотам, че президента има ключова роля.

Ключова роля, да. Аз се надявам, аз определено като граждани се надявам, че президентът, който все пак е човек почтен, човек офицер, с по-широко мислене, ще забрави и онова злощастно нахлуване в Президентството и ще направи задържане на този указ, за да може обществото да бъде информирано максимално цялостно.


Още по темата: общо новини по темата: 360
26.01.2024 »
25.08.2023 »
10.08.2023 »
08.08.2023 »
20.07.2023 »
19.07.2023 »
предишна страница [ 1/60 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
Лято 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията