ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Майката на Даная, чиито органи спасиха няколко живота, създаде фондация
Автор: Екип Sofia24.bg 20:35 / 23.08.2023Коментари (0)169
© NOVA
Майката на 15-годишната Даная, чиито дарени органи спасиха живота на няколко души, създаде фондация на името на дъщеря си. Целта е адекватно детско здравеопазване у нас. Фондация "Даная" се основава три месеца, след като момичето изпадна в мозъчна смърт. Родителите ѝ без колебание решиха да дарят органите на детето и така четирима души получиха шанс за пълноценен живот.

Ани Стоянова, която изпрати детето си с бели балони, обяви в социалните мрежи, че се връща с "Даная" – фондация, която ще се бори за живота на децата, за да няма друга Даная и да има адекватно детско здравеопазване. Зад фондацията застават няколко жени, които ще обединят усилия за промяна както в здравеопазването, така и в образованието у нас.

От три месеца 28-годишният Джуниет Садула от Момчилград живее с един от бъбреците на Даная.

"Чувствам се много добре. Ако тази трансплантация не се беше случила, не знам още колко щях да чакам. Първоначално, когато чух, че съм получил бъбрека от Даная, не можах да се зарадвам. Защото тя си отиде. Много благодаря първо на нея, после и на семейството ѝ за хуманното решение", каза пред NOVA Садула.

Чувството на безпомощност, че не е успяла да спаси дъщеря си, и до днес преследва майката на Даная. Остават въпросите какво е можело да се направи. А отговорите все още се търсят. За да няма нито една Даная повече.

"Фондацията е в памет на Даная и заради Даная! И заради случилото се с нея смятам, че е време някой да поработи малко по-сериозно, защото имаме нужда от истинско детско здравеопазване и образование", категорична е Стоянова.

Скоро фондацията ще стартира своя пилотен проект. 

"Който е голям за мащабите ни. Това ще бъде първият български център за деца, пациенти и техните родители в България, в подкрепа на тях. Ще може да предоставим различни видове помощ – социална, психологическа и юридическа. По този начин ще успеем да направим анализ, върху който да стъпим в по-нататъшните си действия", обясни майката на Даная.

Каузата на Ани светкавично привлякла съмишленици. Сред тях е д-р Женя Лазарова, с която се запознали след пост в социалните мрежи. 

"Ани беше коментирала, че ако имахме детска болница, Даная щеше да е още тук. Когато го прочетох нещо ме стисна за гърлото. От една малка кампания, идеята прерасна във фондация", споделя д-р Лазарова.

Сред целите на фондацията е и промяна в образованието. "Има голямо припокриване в темите "образование" и "здравеопазване". Аз съм невроучен и от години работя върху тестване и оптимизиране на образователни материали. За мен съвременното образование трябва да отразява съвременната наука и да подготвя децата за качествен живот в 21 век", смята д-р Лазарова.

"Заставаме зад детето и много ни се иска детето да е в центъра и на здравеопазването, и на образованието! Много ми се иска да генерираме обществена енергия и накрая да разберем, че ние сме повече и можем всичко и е важно да го направим. Заради нашите деца и държавата им го дължи", подчерта Ани Стоянова.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Олимпийски игри в Париж 2024
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Първа лига, сезон 2024/2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията