ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Мария Габриел: Гледайки света около нас, съм сигурна, че има нужда от повече дипломация
Автор: Цвети Тончева 19:34 / 30.09.2023Коментари (0)374
На 30 септември 2023 г. в Министерството на външните работи се проведе Ден на отворените врати. Инициативата за събитието е на заместник министър-председателя и министър на външните работи Мария Габриел и премина под надслов "Преоткрий света на дипломацията“, съобщиха от пресцентъра на министерството.

"Благодаря Ви от сърце, че днес сте тук и с присъствието си изпращаме силно послание заедно да преоткриваме света на дипломацията“, с това се обърна към посетителите на Министерството на външните работи (МВнР) вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел в началото на Деня на отворените врати.

"Дипломацията е кауза за защита на национални интереси, кауза да даваш решения на предизвикателства по мирен път. Ние всички знаем, че имаме светли моменти в историята, в които в най-тежки ситуации се е намирало решение благодарение на дипломацията. Днес, гледайки света около нас, съм сигурна, че има нужда от повече дипломация“, каза още Габриел.

"Дипломацията обединява традиции и ново. Тази година се навършиха 144 години от създаването на българската дипломатическа служба. Нека всички заедно, ценейки традициите, културата и историята ни, да погледнем в бъдещето с повече увереност, с повече знание. И когато говорим за  дипломация, тя да е свързана със светлината на знанието“, посочи вицепремиерът.

Мария Габриел благодари на всички български посланици, голяма част от които присъстваха на събитието.  Тя отбеляза, че  дипломацията има своите трудни моменти и хората, които работят в МВнР най-добре знаят това. "Няма, обаче, по-голямо удовлетворение от това с работата си да си допринесъл за мир, за защита на националния интерес, за това всички да живеем в един по-добър, по-мирен и по-справедлив свят, подчерта вицепремиерът.

Тя не пропусна да отбележи, че всички заедно можем да направим така, че дипломатическата служба да бъде модерна и динамична.

В рамките на деня на отворените врати жителите и гостите на столицата имаха възможността да разгледат конферентните зали,  колекцията от изобразително изкуство и кабинета на министъра, където можеха да поговорят лично с Мария Габриел и да си направят снимки. Малките гости имаха възможност да седнат на стола на дипломат номер едно под мотото: "Когато порасна, искам да бъда министър на външните работи“. За тях беше организирана и игра "Лов на съкровища“ в градината на министерството, а наградите им бяха връчени от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

За посетителите на външно министерство беше отворен и  т.нар. Черен мрамор – фоайе, през което са преминали стотици официални чуждестранни делегации. На специално подготвени щандове гостите можеха да се запознаят отблизо с работата на различни дирекции на институцията.

Лекции на външнополитически теми и кратък курс по протокол и етикет също бяха включени в програмата на събитието. Денят на отворените врати на МВнР бе посетен от над 600 гости.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Олимпийски игри в Париж 2024
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Първа лига, сезон 2024/2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията