ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Меглена Кунева: Речта на Урсула фон дер Лайен беше честна, емоционална и отчетна
Автор: Йоланда Пелова 09:36 / 14.09.2023Коментари (1)397
©
Урсула фон дер Лайен постави в контекста Европейския съюз на новите предизвикателства -  геополитически, икономически, предизвикателства, които никога преди това Европейският съюз не се е опитвал да решава общо, както  пандемията КОВИД-19. Това беше една честна и отчетна реч, където тя вложи емоция. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Меглена Кунева, посланик на ЕС пред Съвета на Европа, бивш вицепремиер и главен преговарящ и първият български еврокомисар.

"Неслучайно Урсула фон дер Лайен каза, че 90% от нейните обещания са изпълнени, благодарение на коментарите и на професионалистите  и експертите в Европейската комисия. Това е много сериозни заявка, защото нейната амбиция 2019 беше висока. Това, което ми направи впечатление, е че тя не заобиколи нито един от острите въпроси, които създадоха доста грижи в последните месеци на нея. Единият от въпросите беше свързан с амбициите Европа да бъде най-напред в света по отношение на т.нар. Зелена сделка, т.е. на опазването на климата най-общо казано. Действително Европейският съюз е поел най-много ангажименти и нашата програма е най-амбициозна.

Урсула фон дер Лайен назначи един от най-големите икономически умове, както тя го представи, Марио Драги, за свой съветник. Защо се налага това? Защото има други икономики, като китайската, предприятията не са конкурентноспособни сами по себе си, но в тях се наливат държавни  субсидии. В Европа това е забранено, ние разчитаме на конкурентоспособността, която изважда най-доброто от пазарната икономика.  Икономическите въпроси бяха много сериозно адресирани, включително и търговските споразумения, които ще отворят нови възможности, и Австралия, Мексико МЕРКОСУР блока –  това са страните, с които Европейският съюз ще развива активно своите търговски връзки", обясни Кунева.

Урсула фон дер Лайен похвали България и Румъния и призова да бъдат приети е Шенген.

По думите на Меглена Кунева е в интерес на Съюза да се разшири "Шенген“ с две нови страни: "А Съветът засега блокира с два гласа България, като казват: Не е в наш интерес, не е в националния ни интерес. Аз съм била член на Съвета като европейски министър, и като министър на образованието и науката, и мога да ви кажа, че да сте една или две страни в изолация, това е дълбоко съмнително, че разбирате добре политиките на Европейския съюз. Но вероятно пък разбирате добре националната си политика, за да направите такова блокиране. Не мисля, че е в интерес на Европейския съюз да се блокира влизането на България и Румъния в "Шенген“ – това създава много повече проблеми. Дали политиците от Нидерландия и Австрия ще успеят да го обяснят на своите правителства и на общественото мнение, това е въпрос, който трябва да следим буквално всеки ден. Смятам, че те трябва да направят крачка назад от това, което общественото мнение очевидно подкрепя, за да може Европа да направи 2 крачки напред с разширяване на "Шенген“ и Еврозоната", смята Меглена Кунева.


Още по темата: общо новини по темата: 424
07.05.2024 »
03.05.2024 »
30.04.2024 »
27.04.2024 »
24.04.2024 »
24.04.2024 »
предишна страница [ 1/71 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 23.09.2023 г.
0
 
 
Тази змия мърда ли още? Съсипа АЕЦ Козлодуй и драсна вместо отдавна да е на топло.
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лоша инфраструктура в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Бум на коклюш в България
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията