ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Министър Меджидиев за новата детска болница в Бургас: Ще има спешно отделение и диагностично-консултативен център
Автор: Екип Sofia24.bg 12:27 / 25.02.2023Коментари (1)448
"До момента записани за високоспециализирани профилактични прегледи са 450 деца.  Консултирани ще бъдат и тези, които не са успели да си запишат час предварително, но желаят да бъдат прегледани от колегите". Това заяви министър Асен Меджидиев пред медии в Бургас, където здравният министър е във връзка с организираните днес, 25 февруари, безплатни прегледи за деца, по линия на програмата "Детско здраве“, създадена преди повече от 10 години от д-р Меджидиев.

Тринадесет специалисти с педиатричен профил по УНГ, ортопедия, хирургия, урология, неврохирургия, неврология, кардиология, офталмология, ендокринология, дерматология, педиатрия, образна диагностика и гинекология ще реализират високоспециализирани профилактични прегледи с цел скрининг на заболявания в детска възраст.

Програмата "Детско здраве“ улеснява и подпомага профилактиката на децата в цялата страна, предоставяйки бърз и лесен достъп до водещи специалисти. Благодарение на екипната работа на медиците от старта на инициативата до днес над 18 500 деца са получили безплатни консултации, а при необходимост – последващи лечение и проследяване.

"Благодарим на министър Меджидиев и на лекарите от София за организираните днес безплатни прегледи в Бургас. Инвестицията в детското здравеопазване е инвестиция в бъдещето на нацията“, посочи в изказването си областният управител на Бургас Мария Нейкова.

"Развитието на майчиното и детско здравеопазване е основният ми приоритет. С екипа на министерството работим за това, високоспециализираната профилактика при децата да бъде рутинна практика в здравеопазването, а не изключение. Това е заложено и в редица документи, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост“, подчерта още здравният министър.

Той обясни, че провеждането на днешната инициатива в Бургас има добавена стойност и за лекарите, доколкото медиците от Бургас имат възможност на място да обменят опит със специалистите от тесни педиатрични специалности, практикуващи в столицата. По този начин значително се подобрява и комуникацията между местните педиатри, общопрактикуващите лекари и работещите във високоспециализираните клиники и отделения на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов“ и други структуроопределящи за детското здравеопазване болници в София. Като пример за значението на добрата комуникация здравният министър посочи случая от миналата седмица, когато 6-годишно дете в критично състояние беше приведено от УМБАЛ Бургас в "Пирогов“ с авиомедицински транспорт.

Относно цялостната концепция за развитието на майчиното и детско здравеопазване министър Меджидиев припомни, че в сряда, 22 февруари, с решение на МС беше одобрено създаването на многопрофилна болница за активно лечение на детски болести "Св. Анастасия" в Бургас. В новата детска болница ще има 133 болнични легла, 10 от които реанимационни. Ще бъдат привлечени медици от всички основни специалности, ще бъдат разкрити спешно отделение и диагностично-консултативен център. Това ще гарантира улеснен достъп до навременна и качествена педиатрична грижа не само в област Бургас, но и в целия Югоизточен район.

"Благодаря както на министъра за съдействието, което ни оказа по отношение решението за изграждане на специализирана детска болница в Бургас, така и на изпълнителния директор на "Пирогов" д-р Валентин Димитров и лекарите от лечебното заведение, които откликнаха и сега са тук, за да консултират бургаските деца“, заяви кметът на Бургас Димитър Николов.

В отговор на журналистически въпрос относно определянето на хеликоптерна площадка в Бургас, във връзка с предстоящото въвеждане в страната на спешна медицинска помощ по въздух, министър Меджидиев посочи, че през вчерашния ден възможните терени са огледани и вече има три варианта, които ще бъдат представени на експертите от Държавния авиационен оператор и Министерството на транспорта.


Още по темата: общо новини по темата: 1
27.11.2023 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Хубаво е да се построи детска болница в Пловдив.Дано не се краде и тези 25 млн.да стигнат.
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Бюджет 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Неправилно паркиране в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията