ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Министър Минеков откри изложба по повод 150 години от гибелта на Апостола
Автор: Екип Sofia24.bg 13:40 / 02.02.2023Коментари (0)247
Министърът на културата проф. Велислав Минеков приветства днес гостите на откриването на изложбата за Васил Левски "Бунтът на духа – основна сила по пътя към свободата". На откриването в галерия "Средец" присъства зам.-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов, информира пресцентърът на Министерството на културата. 

"За нашата институция е огромна чест да бъде домакин на първата проява от Националния календар на отбелязването на 150 години от гибелта на Апостола на българската свобода Васил Левски. Знаете, че Министерство на културата е основен двигател на всички събития в богатата програма, с която почитаме делото и живота на един от най-обичаните ни национални герои и идеолози, които стоят зад борбата за независимо развитие на българската нация.", отбеляза проф. Минеков. По думите му тази мащабна юбилейна годишнина ни напомня не само значимостта на фигура като Левски, а е и покана да се вгледаме още веднъж в историята си, за да осмислим святото дело на героите на Възраждането, които със своята отдаденост за съхраняване на българската идентичност и на историческата ни памет са се посветили на каузата България.

"Използвам възможността да изкажа своята благодарност към организаторите на настоящата експозиция - Национален музей "Васил Левски“, Фондация "Васил Левски“ и Регионалната библиотека "Любен Каравелов“ в Русе. Изложбата, която откриваме днес, е ценна и с това, че тя е повод да бъдат представени и последните сборници, посветени на Апостола и неговото дело, както и нови документи от Османския архив в Истанбул.", каза още проф. Минеков.

Директорът на Националния музей "Васил Левски" Дора Чаушева представи експозицията. Отбеляза, че стремежът на организаторите е бил да бъде представен Левски не само в естественото му обкръжение на революционери, а също да бъде представена и частта от българското общество в онзи момент, което е мечтаело своето освобождение и също е търсило път към свободата по различни начини.

Освен осемте портрета в изложбата, част от които вероятно не са така познати на широката публика, Дора Чаушева открои като акцент и представените мисли на Левски от дълбоко съкровени писма, а също и новите документи от османските

архиви, които свидетелстват, че османската власт не разбира за Левски след Арабаконашкия обир, а е събирала данни за него преди това.

Проф. д-р Пламен Митев представи накратко на най-новите сборници, осъществени от Национален музей "Васил Левски“ с финансовата подкрепа на Министерството на културата през последните две години – том 1 – през 2021 г. и том 2 – през 2022 г. Изданията включват публикации за най-големите фигури на нашето политическо Възраждане, за откритите и преведени вече значителен брой документи от Османския архив в Истанбул, свързани с дейността, залавянето и съдебния процес срещу Васил Левски и другите комитетски дейци в края на 1872 г. и началото на 1873 г., с дейността на Ангел Кънчев като помощник на Левски, с четническите акции през 1867-1868 г. и четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа и четата на Димитър Топалов-Войняговеца. В изданията са включени и най-нови изследвания на специалисти на основата на тази изворова база. В края на февруари се очаква да излезе и третия том от поредицата.

Проф. Митев посочи, че тези трудове следва да се четат бавно, за да могат да се осмислят и запомнят фактите в тях. А самите факти са опит да се преборят някои от мантрите в българската историография, като например тази, че Левски е забравил уроците на Раковски. В том 1 четири от текстовете на учени са посветени на новите свидетелства и детайли около залавянето на Левски, интересна е и публикацията на Дора Чаушева за паспортите на Ангел Кънчев, сред които този, който е сръбски, както и тескерето му, благодарение на които имаме данни за

последните пътувания на Ангел Кънчев, които ясно доказват функциите му. Публикация на Орлин Събев е посветена на разчитането на изтрит надпис на една от снимките на Левски, което е модерен начин да се възстанови изгубена във времето информация. Том 2 е посветен на четническата тактика на Левски.

Интерес представляват и преведени 16 нови документа с подробности за четите, сред които Войняговската чета, за която досега се е знаело по-малко.

В заключение проф. Пламен Митев сподели, че е важно тези книги да достигат до широката публика, защото е време младото ни поколение да научава истинската българска история, актуалните проучвания и дискусии за която да излизат извън пределите на специализираните научни конференции.

В края на официалното откриване Дора Чаушева благодари на Министерството на културата за подкрепата при осъществяването на настоящата изложба.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
България и Войната в Украйна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Зърнената сделка
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията