ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Министър Пулев: Слаб бе интересът на 48-ото НС към законопоректите по ПВУ
Автор: Екип Sofia24.bg 09:42 / 17.02.2023Коментари (0)405
© БНТ
Разговорите по предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост ще започнат след 15 март. Това заяви служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев. Той изрази надежда, че България ще успее да вмъкне в плана процедура за възобновяеми енергийни източници, която да се финансира през Плана от инструмента REPowerEU.

Над 10 200 малки и средни предприятия са проявили интерес към двете отворени процедури по Плана за възстановяване и устойчивост. Първите одобрени (над 900) се очаква да получат първите си плащания през март.

"Планът за възстановяване и устойчивост е работещ инструмент, отворен е и работи ефективно. Заварихме една отворена процедура по Плана. За жалост, няколко седмици след отварянето имаше само 4 входирани инвестиционни предложения. Тъй като това не беше удовлетворително, предприехме кампания – обиколихме всички 28 области на страната и в края на годината имахме входиран интерес от над 10 200 малки и средни предприятия и две отворени процедури по Плана", каза Пулев пред БНТ.

Служебният министър на иновациите и растежа констатира слаб интерес от страна на 48-ото Народно събрание към законопоректите по ПВУ. Служебното правителство има готовност да входира същите законопроекти след формирането на новото 49-о Народно събрание.

"С Планът за възстановяване и устойчивост много се спекулира. Партиите не са излизали от предизборен режим. Освен че планът е важен от финансова гледна точка, той е много добър стимул за неглижирани досега реформи. Служебният кабинет си свърши задълженията. Ние наследихме много от проектозаконите на ниво заглавия, а успяхме да развием 18 проектозакона. Повечето от тях влязоха в парламента, за съжаление, интересът на депутатите към тях беше слаб. Очевидно това не беше приоритет – мисълта за хората и за бизнеса в тази кризисна ситуация", каза Пулев.

Извън Плана за възстановяване и устойчивост бизнесът може да разчита и на други инструменти, тъй като вече са одобрени всички базови програми на ЕС по линия на структурните фондове, допълни Пулев.

"Говорим за много програми и процедури по три основни направления – иновации, инвестиции в индустриални зони, кръгова икономика, дигитални хъбове, занаятчии – покриваме всички сектори, максимално голям брой бенефициенти. Обратната връзка от бизнеса е, че държавата продължава да работи", каза още той.

Вчера в Министерството на иновациите и растежа беше сключено споразумение между Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност“ и Фонда на фондовете, което дава мандат на Фонда да управлява финансови инструменти по Програма "Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 в размер на 1 262 732 093 лв.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията