ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Министър Славов към студенти-призьори: Дръжте високо летвата, отстоявайте каузи и ценности!
Автор: Екип Sofia24.bg 14:11 / 28.06.2023Коментари (0)453
©
"Поздравявам ви за големия успех, който сте постигнали. Той е много важен за вас като бъдещи юристи и за университета, в който учите. Важен е и за държавата, защото пътят напред не е само да направите добри кариери, но и да сте на ниво, така че вашият глас да се чува, да отстоявате каузи и ценности“. Това послание отправи министърът на правосъдието Атанас Славов към студентите от УНСС, стигнали успешно до полуфиналите на престижното международно състезание Helga Pedersen Moot Court Competition (HPMCC), информираха от ведомството.

Състезанието се организира от европейската асоциация на студентите по право (ELSA) и се провежда под патронажа на Съвета на Европа. Министърът им пожела да продължат да вдигат летвата.

Отборът на студентите по право от УНСС - Ан-Никол Войнска, Елина Костадинова, Илея Рашид, Росица Тонева, който се изправи на полуфинал срещу големия победител в състезанието отбора на Университета в Маастрихт, бяха гости в Министерството на правосъдието. С тях дойдоха един от треньорите им Мартина Богданова, ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, деканът на юридическия факултет доц. д-р Захари Торманов.

Helga Pedersen Moot Court Competition е най-голямото англоезично състезание по права на човека в света, в което се включват отбори от университети във всички държави-членки на Съвета на Европа. Последното издание на състезанието е с основна тема защитата от дискриминация и ефективното упражняване на права, произтичащи от защитата от намеса в личния и семеен живот на жалбоподателя.

Студентите от отбора на УНСС, които деканът доц. Торманов нарече "нашето красиво лице на юридическата общност“, видяха държавния печат, полаган от министърът на правосъдието като негов пазител под закони, укази, решения, преди изпращането им за в "Държавен вестник“. А престрашилите се "опитаха“ и стола на министъра.

Студентите и треньорите им получиха почетни плакети на МП, книгата "Право на Европейската конвенция за правата на човека“ - дело на водещи учени в областта и практикуващи юристи, както и значки.

Преди това зам.-министър Емил Дечев им направи кратка "историческа“ разходка край портретите на министрите на правосъдието на България. А началникът на кабинетът на министъра д-р Борислав Ганчев напомни, че защитата на човешките права вече е задължителна университетска дисциплина. На срещата присъстваха също Мария Димитрова и Райна Георгиева от дирекция "Процесуално представителство на РБ пред Европейския съд по правата на човека“.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията