ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Mинистър Стоянов посрещна японския министър на икономиката, търговията и индустрията
Автор: Екип Sofia24.bg 18:58 / 05.05.2023Коментари (0)176
©
Министър Никола Стоянов посрещна днес в Министерството на икономиката и индустрията японска делегация, водена от министъра на икономиката, търговията и индустрията на Япония Нишимура Ясутоши. Участие в срещата взе и министърът на иновациите и растежа Александър Пулев.

"Тази визита, след почти половин век прекъсване, е ясен знак за желанието на нашите две страни да използваме по-ефективно потенциала на икономическите и търговски връзки между нас“, подчерта министър Никола Стоянов. Той допълни, че България е добре позната в Япония със своето кисело мляко, но има още редица сектори, в които може да се изграждат партньорства.

Японските инвестиции в България надхвърлят 100 млн. евро, а стокообменът за изминалата година достига 325 млн. щ. д. "С повече активност от двете страни имаме всички предпоставки в пъти да увеличим тези числа“, каза министър Стоянов. По време на разговорите беше подчертано, че между страните има значителен потенциал за сътрудничество в сферата на информационните и комуникационни технологии, автомобилния сектор, нисковъглеродната икономика и др.

"България иска да привлича повече японски инвеститори в промишлеността и във високотехнологичните производствени сектори, а страната ни може да даде достъп до единния европейски пазар“, допълни българският икономически министър. В тази връзка беше обсъдено създаването на съвместни предприятия в различни области с българско и японско участие, както и популяризиране на българските индустриални зони сред потенциални инвеститори от Япония.

През 2023 г. се навършват 50 години от началото на сътрудничеството между "Ел Би Булгарикум“ ЕАД и "Мейджи“, а българското кисело мляко вече е познато и в други азиатски държави, като Китай, Тайланд и Сингапур, стана ясно по време на срещата. Министър Стоянов запозна колегата си, че от тази седмица подобно стратегическо партньорство започва и с Монголия и подчерта, че Япония има водещ принос за успехите на българските продукти в Азия в последните делесилетия. Дискутирано беше и създаването на съвместен научно-изследователски център в България между "Ел Би Булгарикум“ ЕАД и японската "Мейджи“, чиято цел е да извършва както фундаментални, така и приложни изследвания. "Повече съвместни иновации в него ще допринесат за по-високо ниво на партньорството ни през XXI век“, коментира Никола Стоянов.

След края на разговорите министрите Стоянов и Ясутоши подписаха съвместна декларация от срещата с акцент върху ИТ сектора, подпомагането на търговията и инвестициите, както и сътрудничеството между българския и японския бизнес. "Надявам се днес да поставяме основите на едно по-ефективно икономическо сътрудничество, а срещите между нас да бъдат ежегодни“, подчерта министър Стоянов.

Министър Нишимура Ясутоши изрази увереност, че с днешната визита и с подписването на декларацията се отваря нова страница в икономическите отношения между Япония и България. По думите на японския министър в България има много подготвени кадри в сферата на

информационните и комуникационни технологии и тя дава големи възможности за съвместни инициативи и партньорство. Министър Ясутоши обясни, че е в България заедно с бизнес делегация, а целта е да бъдат създадени повече контакти на бизнес ниво и повече японски компании да насочат поглед към България.

 

Участие в срещата взеха представители на "Ел Би Булгарикум“ ЕАД и "Държавна консолидационна компания“ ЕАД.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията