ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Министър Стоянов с обнадеждаваща прогноза
Автор: Екип Sofia24.bg 10:30 / 03.12.2022Коментари (0)215
© БНТ
Рязък спад на инфлацията през следващите месеци у нас прогнозира в "Денят започва с Георги Любенов" министърът на икономиката Никола Стоянов. Според него нивото за инфлация продължава да спада и в този момент като се очакват по-добри данни за ноември и декември.

"Очакванията са България да се размине с рецесията и да има рязък спад на инфлацията. Така че имаме добри надежди за отлична 2023", изтъкна той.

Никола Стоянов отхвърли критиките за готовността на България за членство в еврозоната.

Вероятността да влезем в еврозоната на първи януари 2024 е много голяма. Правителството твърдо се стреми към тази дата. Инфлацията ще бъде измерена през април-май, когато е конвергентния доклад. Ние правим сериозни стъпки и съм уверен, че инфлацията ще започне да спада", посочи той.

Ембаргото на ЕС за внос на руски петрол, което влиза в сила на 5 декември, няма да се усети от хората у нас, увери той като изтъкна, че България спазва стриктно и санкциите срещу Русия, и дерогацията за вноса на руски петрол.

Относно призивите на ДПС и "Демократична България" държавата да поеме оперативното ръководство на "Лукойл" Стоянов коментира, че не е важно кой управлява рафинерията, защото проблемите с доставките на суров петрол и износът на преработено гориво са чисто логистични.

България потребява 2,5 тона дизел годишно, който се получава от 6 тона суров петрол. В процеса на преработка на суровината се получават вторични продукти, които нямат широко потребление у нас. Ако България не изнася тези продукти, те ще запълнят складовете на "Лукойл" за 20 дни и работата на рафинерията ще бъде блокирана като по този начин тя няма да е в състояние да произведе необходимото за потреблението у нас количество дизел.

"Ние не може да ги изливаме в морето тези вторични продукти, няма къде да ги складираме, ако не ги изнасяме, рафинерията ще трябва да спре работа и тогава няма да е произвела достатъчно дизел", изтъкна той.

Правителството вече работи по намирането на решения за готовността на "Лукойл" да работи с друг вид петрол след 2 години, когато изтича дерогацията.

Стоянов напомни, че от първи януари рафинерията ще започне да плаща данъци у нас, което ще намали с 43% печалбите на Русия.

"Да продължи на работи "Лукойл" не е проруска, а проевропейска позиция. Правителството намери решение и ние ще отнемаме фактически 43% от печалбата на Лукойл - 10% корпоративен данък и 33% данък "свръхпечалба". Тъй като рафинерията предишните години не е плащала никакъв данък, сега всяка печалба ще е свръхпечалба. Така че ще намалим в максимална степен позитивния ефект за Русия, в максимална степен, позволена от българските закони", посочи той.

Успоредно с това, обаче, от първи януари отпада отстъпката от 25 стотинки за литър гориво за гражданите.

Относно предоставянето на оръжие на Украйна Никола Стоянов коментира, че решението на Народното събрание е насочено към Българската армия, а не към оръжейната индустрия у нас. Вчера стана ясно, че списъкът на Министерството на отбраната е готов като икономическия министър коментира, че България ще предостави леко стрелково оръжие и боеприпаси.

"Това, което даваме на Украйна, така е преценено, че да не наруши боеспособността на Българската армия. От това какво можем да дадем, те (Украйна) са преценили от какво имат нужда. Смятам, че много сериозна подкрепа ще окажем", посочи той пред БНТ.

За бюджета за догодина Стоянов коментира, че нежеланието на служебното правителство да внесе бюджет ще се отрази много по-малко негативно, отколкото ако внесе бюджет. По думите му бизнесът е доволен от решението на кабинета.

"Ако внесем бюджет, не знаем буквално какво ще излезе от парламента. Виждаме как депутатите наддават все повече и повече. Страх ни е от тях - как по-ясно да го кажем!", изтъкна Стоянов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Мигрантски натиск към България
Катастрофи в София
Стрелба в Москва
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията