ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Министър Вътев: Очакваме реколта от над 6 млн. тона пшеница
Автор: Екип Sofia24.bg 15:02 / 28.06.2023Коментари (0)179
©
Зърнопроизводството е гордост за България и страната е сред световните лидери на зърнения пазар. За миналата година страната ни заема 11-то място в света по износ на пшеница. За тази година очакваме реколта от над 6 млн. тона пшеница. Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев при откриването на жътвената кампания за 2023г. в с. Борисово, Русе. Събитието се организира от  Националната асоциация на зърнопроизводителите и Регионалния съюз на фермерите - Дунавско зърно,  по европейската инициатива "Хляб на мира“, съобщиха от Министерството.

Министърът съобщи, че през миналата година експортът на пшеница е малко над 4 млн. тона. Той подчерта, че новото ръководство на Министерството ще положи усилия да се търсят нови пазари за българската продукция.

Министър Вътев пожела на зърнопроизводителите добра реколта, с високо качество.

Той припомни, че през миналата седмица бе проведено заседание на Консултативния съвет по зърно, на което бяха представени анализ на наличностите, прогнози за реколтата, бе коментирана и необходимостта от търсене на нови пазари. Според него в Съвета липсват представителите на производителите на растителни масла и предстои те да бъдат включени в консултативния орган.

"Моделът на Консултативния съвет по зърно е много пълноценен и по него ще изградим подобни съвети за плодовете и зеленчуците, за млякото, за месото, за техническите култури, за горите и управлението на водите“, обясни министър Вътев. Той подчерта, че екипът в Министерството ще работи усилено, за да постига резултати и допълни, че ще разчита на активното участие на браншовите организации и бизнеса за реализацията им.

Министър Вътев посочи още, че приоритет в работата му ще бъде науката да работи в тясна връзка с аграрния бизнес, защото само по този начин могат да се постигнат по-високи резултати.

"Субсидиите са за подпомагане и те не могат да бъдат цел. Основната цел трябва да бъде пазарът“, посочи министърът. Той припомни, че в момента наличните количества зърно в складовете са по-високи спрямо миналата година заради украинския внос.

Министър Вътев информира още, че пред Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Люксембург е поставил въпроса за необходимостта от общи усилия на Съюза, в посока износ към трети страни на земеделската продукция от Украйна. По думите му, в бъдеще този внос ще има все по-голямо влияние и е добре да се търсят възможности за адаптация към тази нова ситуация.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията