ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Мирчев: "Лукойл" може да смени руския нефт с венецуелски
Автор: Екип Sofia24.bg 20:03 / 03.06.2022Коментари (1)930
©
“Лукойл Нефтохим" може да работи изцяло с венецуелски петрол, който да замести напълно сорта Уралс, заяви депутатът от “Демократична България" и зам.-председател на парламентарната комисия по енергетика Ивайло Мирчев в интервю за предаването “Въпросите" по ТВ1.

“Да продължаваме зависимостта си от Русия не е в изгода на България, включително като продължава да се внася руски петрол през Бургас след позволението от Брюксел", каза той.

По думите му, от 2007 г. рафинерията не плаща данък печалба, а на входа и на изхода ѝ, подобно на много български предприятия през 90-те години на миналия век, е застанала регистрираната в Швейцария “Литаско". Тя продава нефта на рафинерията и после изкупува готовия продукт.

“Руският нефт, който е сорт Уралс, се продава на Бургаската рафинерия с 35 долара отстъпка от цената, но ние не го усещаме, когато зареждаме гориво", каза Мирчев. И добави, че вместо по 25 стотинки на литър, потребителите у нас можеха да бъдат компенсирани със 75 стотинки, ако нещата се случваха по правилния начин.

Мирчев препотвърди позицията на “Демократична България", че трябва да има строг мониторинг над “Лукойл Нефтохим" или дори държавата да поеме оперативния контрол над рафинерията. И припомни, че в Италия и в Германия са поели по този път, който наистина е на крачка преди национализацията, а в Румъния рафинерията на “Лукойл", която също не е плащала данък печалба, изведнъж се е оказала рязко на печалба. Това се е случило, по думите на депутата, защото техните регулатори и институции работят. “Нашата цел е рафинерията да работи, но честно", заяви Ивайло Мирчев.

По думите му, пристанищният терминал на “Лукойл" в Бургас практически не е българска територия, като преди дори е било по–зле, като не са били допускани ревизори. “Трябва да имаме силна държава. ДБ няма да спре да се бори да излезе истината за “Лукойл". Ние не сме срещу бизнеса, голяма част от нас се занимават с бизнес, но това не е честен бизнес", заяви депутатът.

Мирчев обясни, че при потребление от около 3 млрд. куб. м газ годишно и гарантиран 1 милиард от Азербайджан, останалите 2 млрд. куб. м България трябва да осигури от 3-4 различни източника, за да диверсифицира доставките. И то като част от обща европейска поръчка, за да е по-изгодна цената. Той изрази надежда това да се случи до няколко седмици и увери бизнеса и домакинствата, че газ ще има и че той ще е по-евтин от руския.

Помолен да коментира острото изявление на вицепремиера Калина Константинова в началото на седмицата срещу украинските бежанци, Мирчев определи като недопустим подобен начин на комуникация. В същото време заяви, че “Калина Константинова като вицепремиер върши страхотна работа".

По думите му, като цяло българската държава не се справя с кризата. “Проблемът не е на Константинова, а че нямаме работещи институции, не е работа на вицепремиера да прави микромениджмънт", каза Ивайло Мирчев.


Още по темата: общо новини по темата: 4659
01.04.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
предишна страница [ 1/777 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Най- накрая някой поне малко да зачекне голямата болка на българите- защо толкова години русоробите не задават този жизненоважен въпрос за българите- руския Лукойл краде вече 21 години българите, а те благородно скляпат с очички и не смеят да попитат , защо са ни толкова скъпи горивата, след като работим със сорт Урал, а не със сорт Бренд, защо ни се дава ежедневна сводка за цените на сорт Бренд, а не за сорт Урал, защо руските окупатори не плащат данъци, защо има фирма на входа и на изхода, нещо недопустимо за Европейския съюз, защо, защо, защо - никой не смее да попита руския окупатор!
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Санирането на сградите
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Енергийна криза
Столичен общински съвет 2024-2028г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията