ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Мирослав Найденов: Кому беше нужно всичко това? Дилетантщина от страна на управляващите
Автор: Йоланда Пелова 18:35 / 20.09.2023Коментари (6)471
©
Разбуни се сектор "Земеделие". Всичкото това беше излишно и то ще приключи по всяка вероятност с приемане на меморандум, за който са се договорили снощи от страна на правителството, и практически няма да се промени нищо. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Мирослав Найденов, бивш министър на земеделието.

"Прояви се една абсолютно неопитност, дилетантщина от страна на управляващите, защото те сами си предизвикаха тази криза, която криза се видя, че може да бъде решена много бързо с разговори от няколко часа.  Не знам кому беше нужно всичкото това, защото това, което трябваше да се случи, се случи и в близките седмици няма да има някакъв внос от Украйна. България можеше да вземе решение, както направиха останалите четири страни, от които България излезе по терлици и ги остави в една ситуация, в която страната ни също беше поела ангажимент да подкрепя тяхното настояване за ограничаване на украинския внос.

Това е чисто политическо решение. Дали е продиктувано от директни договорки с украинската страна, или взето под натиск на Европейската комисия – не мога да гадая. Това трябва да го кажат примерът, разбира се, и тези, които го гласуваха в парламента, но е факт, че доведе до разбунване на сектора", коментира Найденов.

Той се върна назад във времето и сподели: "С носталгия си спомняме годините преди 10 ноември, когато България, освен че беше житницата на Европа, изнасяше огромни количества продукция. Ще припомня един исторически факт – репарациите след Първата, и след Втората световна война са изплатени предимно със земеделска продукция, и то не само жито. Има се предвид много други неща. Ние имахме страхотни поголовия от овце, крави, кози. Всичкото това в момента е свито до един минимум, който включително не може да осигури изхранването на българското население. А това е въпрос и от национална сигурност, защото възможно е при някакъв катаклизъм - видяхме какво се случи по време на COVID пандемията – тогава за момент се затвориха границите, но при ескалирана на подобен проблем е възможно да се затворят границите, да няма търговия. Ние трябва да мислим върху тези неща и трябва да мислят тези, които управляват в момента, а не да се оправдават с миналото", каза още бившия министър на земеделието.

За разрешаването на проблемите в сектора Найденов постави на първо място диалогът: "Щях да поканя тези хора на преговори, и то много преди да се случи гласуването в парламента, с решението на Министерски съвет. Аз съм водил много тежки, месечни преговори с тях. И това е най-важното – когато има диалог, дори и да не стигаме до единомислие, все пак е много важен диалогът. 

Второ, към министъра на земеделието има консултативни съвети – има Консултативен съд по зърното, по млякото, по животновъдство, по растениевъдство. Те да не бъдат бутафорни органи, които да се използват само по отношение на парафиране на определена политика на Министерство на земеделието, а тези консултативни съвети да правят политиката, не само да я подпечатват, решено на политическо ниво. Така че има какво да се направи", обърна внимание Мирослав Найденов.


Още по темата: общо новини по темата: 292
24.04.2024 »
24.04.2024 »
25.03.2024 »
20.03.2024 »
15.03.2024 »
07.03.2024 »
предишна страница [ 1/49 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 24.09.2023 г.
0
 
 
Уважаеми г-н Найденов, не греша ли че вие сложихте етикет "зърнари", вие направихте схемите за отчитане и няма никакво доверие във вас от целия сектор. Не ви ли е срам!
Aнонимен
на 23.09.2023 г.
0
 
 
човека много трева пуши
Aнонимен
на 23.09.2023 г.
0
 
 
България никога не е билй "житница на Европа. Беше градината на Европа. Лицето Найденов да провери износът на България преди 10 наември каква структура е имал.
Aнонимен
на 22.09.2023 г.
0
 
 
Вдига се шум защото безшумно се приема Истанбулската конвенция !!!
0
 
 
Прав е г-н Найденов, но някои хорица следва да си научават уроците един след друг, а покрай тях и цялото ни общество. Така се развиват процесите по света и във Вселената.
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Откриват нови детски градини и ясли в София
Дете от Враца бе простреляно в главата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията