ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Много тревожни данни за учениците, в София и Пловдив нещата изглеждат най-добре
Автор: Екип Sofia24.bg 21:00 / 02.05.2023Коментари (0)368
©
Половината от децата, които завършват 8-и клас, не продължават в гимназиалния курс, сочат данните на Националния статистически институт.

Освен това през 2022 г. те са с 5500 по-малко от предишната година. 61 364 ученици са завършили основно образование, а средно - 36 433. През годините тази разлика има различни стойности. Почти затворена е ножицата през 2019 г., когато основния курс са преминали успешно 58 864 ученици, а средния - 47 403.

Региони

Най-видимо е намалението на завършилите професионални гимназии. Както в много други области на живота, и тук тийнейджърите, които завършват средно професионално образование в София, са най-многобройни - 2151, в района на Пловдив те са 1149, а във Варна и Бургас съответно 882 и 853. В Кърджали пък са 121, а във Видин - само 70. По отношение на общообразователните училища почти 12 000 са завършилите основно образование, от тях общо 8314 са продължили след 7-и и 8-и клас, като 5500 са с общ профил. Тези тенденции са отразени и в план-прима за следващата учебна година. Намаление на планираните паралелки за приема има както при защитените професии, така и в дуалното обучение. За втората форма на образование са предвидени 122 паралелки за учебната 2023/2024 г. срещу 127 за тази година. С 11 паралелки по-малък е приемът и за защитените специалности.

Демография

Демографията у нас е негативна, но тя не обяснява къде са "изчезнали“ близо половината ученици в средните училища, тъй като демографското намаление на населението в съответната възраст е от порядъка на средно 2,5-3% годишно, сочи анализът на Института за пазарна икономика. Средно 10% от учениците отпадат от горния курс на образование. Проучване в общинските училища в Търговище например показва, че най-много отпадат децата, които живеят в така наречената стандартно проблемна среда. Няколко са факторите за подобна среда - деца, които живеят с един родител, такива, които са отглеждани от баба и дядо, а напоследък само с единия от тях, както и деца, живеещи при настойници, на които родителите плащат за отглеждането, често това са хора, работещи в чужбина. Като правило отпадат и учениците от социално слаби семейства. Според проучването около 20% от посещаващите школата в Търговище живеят точно в такава среда и при тях рискът от отпадане е много голям.

Върнати

Над 10 000 деца и ученици са върнати в училище през миналата година от екипите, действащи по Механизма за обхват, сочат данните на Министерството на образованието и науката. Общият дял на тези, които образователната система не е обхванала, е малко над 5%. Медиаторите обикновено работят на терен на принципа "врата до врата“ и това води до известни успехи. Помагат и условията за получаване на социални помощи, според които е задължително детето да посещава училище, както и санкциите, ако това не се случва. Връщането на част от отпадналите ученици в училище е само отправната точка, от която започва истинската битка на задържането им в училище, подобряване на резултатите им и в крайна сметка постигането на крайната цел - успешно завършване на образователната степен, коментира Петя Георгиева от ИПИ. Целта е тези, които удържат до края, да се дипломират успешно. Проблем обаче е сериозният брой на двойките на матурите, защото нерядко тийнейджърите се отказват и не се явяват повторно на изпитите. Така те изпадат на финала и не успяват да си вземат документа за завършена образователна степен. Повтарачите в общообразователната система като цяло са малко над 6000, като най-много са между 5-и и 7-и клас, сочат данните на НСИ. Около 1000 пък са между 1-ви и 4-ти клас, а най-малко са в гимназиалния курс - 618.

Щети

Фактът, че половината от децата си остават с основно образование, се отразява не само на техния стандарт в дадения момент, но и на бъдещето им. Колкото по-малко са младите хора с ниско образование, толкова по-малка е безработицата, тъй като дори за работа без особени професионални изисквания вече се търси средно образование. Недостатъчната образованост влияе и върху живота на обществото като цяло, както и на отделните граждани. Широкият мироглед, който се придобива в училището до 12-и клас, дава гаранции за по-добър житейски статус и благосъстояние, а дори и за по-ниска престъпност. Усвояването на професия още в средното училище дава възможност за добра професионална реализация. Бизнесът у нас и най-вече индустрията има огромна нужда от кадри със средно образование и с висока степен на квалификация. В тази насока успехи се постигат с развитието на дуалното обучение, при което възпитаниците на учебното заведение учат и работят в реална производствена среда. Тази форма обаче все още не е достатъчно развита у нас.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Лято 2024
Купа на България сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията