ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
На Тасос кефът е от-до, излиза и по-евтино от Черноморието
Автор: Екип Sofia24.bg 08:39 / 25.07.2023Коментари (29)238
©
В разгара на лятото сме и сезонът по родното Черноморие тече с пълна пара, но без да е запълнен капацитетът на хотелите, заведенията също не са фул макс. Причините са комплексни.

Истината е, че българските туристи предпочитат Турция и Гърция за летните си ваканции. И не, не се плашат, че водата по Черноморието е мръсна. Напротив, всички са наясно, че е чиста. Другаде е "ключът от бараката". Просто комшиите предлагат по-качествени продукти в чиниите, по-вежливи са, плажовете им са по-чисти, по-евтини, не те "дерат" за всичко и така почивката се превръща наистина в такава.

Пример е една от най-посещаваните дестинации от българина в Гърция - остров Тасос. Местенце, което е притегателна сила за много хора, които не искат и да чуят за другаде, щом веднъж се потопят в атмосферата му, вкусят от благата му и усетят гостоприемството на местните.

Такъв е случаят с няколко бг семейства, които за пореден сезон не се колебаят да отседнат именно на Тасос. Те наемат къща, намираща се на 100 метра от плажа. Оборудвана с всичко необходимо, така че хората да могат да изкарват времето си вътре - да готвят на нови уреди, да пускат децата да играят в двора, да се наслаждават на свободното си време, пише novinite.bg. 

Още с настаняването приятните емоции стартират, защото цената на нощувка за семейство с дете е 65 евро. Подобни могат да се намерят и в България, но условията и удобствата със сигурност няма да са 4 или 5 звездни, каквито са във въпросната къща на Тасос.

Близкият плаж - Platana beach, блести от чистота и е невъзможно да се видят фасове и всевъзможни боклуци, които са "екстра" по родното Черноморие. Не е сложно да се поддържа - глобите са солени, а хората спазват правилата.

Шезлонгите и чадърите на брега на морето нa Platana beach са безплатни. И няма изискване за консумация, каквато е често срещана в други гръцки курорти. 

Ресторантите и капанчетата в Тасос са истински оазиси на удоволствието - и ето защо: Със сметка от 180 евро 15-16 души (8 възрастни + 8 деца в случая) се хранят и пият обилно. Салати, предястия, основни, морски дарове - накрая от заведението задължително носят като комплимент десерти, домашното узо или гръцката ракия също не се заплащат.

Гръцката салата струва 7 евро, но е за отбелязване, че с нея се наяждат двама или трима. Порциите са солидни, а продуктите - пресни. Дзадзикито, с което върви узото, е на цена от 3,5 евро. Сувлакита, рибени супи, различни видове сирена, морски дарове, пълнени патладжани, стекове. Всичко това в диапазона от 180 до 200 евро за тайфата от 16 човека. Сами можете да сметнете какво значи това. 

Завръщайки се на плажа следобед е нормално да ви се припие кафе, фреш или нещо освежително. Коктейлите вървят по 9 евро - Мохито, Куба Либре, Маргарита или Текила Сънрайс. Цена, която не е малка, но същите популярни коктейли в Созопол са между 22 и 30 лева. Фрапето на плажа в Тасос е 3,5 евро, Лате Макиато е 4,5, а фрешовете са по 5.

Трябва да се каже, че дори обикновено гръцко кафе се сервира по начин, който кара клиента да се усмихне, носи му настроение.

Плажовете в Тасос предлагат различни морски атракции, а на сянка зад първа линия има оборудвани игрища за плажен волей, футбол или площадки за федербал или други игри. В България също това вече е стандарт, но не навсякъде.

Вечер кръчмите в Тасос са пълни, а положението с цените е аналогично със сядането на заведение на обед. За любителите на пенливата течност бутилка бира Митос е 4 евро. 10 лева е Загорката на повечето места по Южното Черноморие - от села и паланки - от Черноморец, през Китен и Приморско, до Лозенец, Царево, до Ахтопол.

Тъй като Тасос е остров е добре да се има предвид, че дотам най-често се стига с ферибот. Цените за него са повече от символични - 3 евро за дете, 5 за възрастен и 25 за кола.

Българското море също е страхотно и има много хотелиери, ресторантьори и персонал, който дава услуга на топ ниво. Но се губи в масата от фолк-манталитет и печалбарство. Крайният извод е, че човешкият фактор е най-важен, а когато в съседна Гърция получиш и поносима цена, то изборът е ясен. Поне засега!


Още по темата: общо новини по темата: 1193
05.02.2024 »
30.11.2023 »
23.11.2023 »
21.10.2023 »
14.10.2023 »
11.10.2023 »
предишна страница [ 1/199 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 16.08.2023 г.
0
 
 
В Миродато е по- евтино от Александропулис или Тасос. Храната в Гърция винаги е прясна. Проблема на нашите мутри е, че с трици маймуни искат да ловят. Ако искат да въртят бизнес, да си вземат гръцки или турски мениджъри, работници кухня и сервитьори и ще се получат нещата. Има една българка, която има заведение на Тасос, на нея й се получават нещата, защото играе по гръцките правила. Но без да дадеш, няма как да получиш!
Aнонимен
на 16.08.2023 г.
0
 
 
В Миродато 7 възрастни + 3 деца на възраст от 13 до 16 струваше 107 евро. Имаше октоподи, калмари, сувлаки, дзадзики, тиквички по гръцки, морско плато, гръцки салати и т.н. За пиене: узо, бира, айрян, безалкохолни и т.н. Идея нямам от кое колко порции се яде и пи, но остана храна.За сравнение, ако влезете в Нарру за същото, което сме поръчали, без да броим грамажа, ще минете 350лв, ако добавим и грамажа, над 450лв. И не, не си нося канцарогенна и гадна имитираща храна от България. Ако има вариант ще си напълня багажника с продукти от Гърция, не защото са по- евтини, а защото са в пъти по- качествени от нашите имитиращи боклуци. В Гърция храната е в като социализъма - качествена! Къщата ,а гости е 100 евро на нощувка с 3 спални, дневна и веранда, което ни е напълно достатъчно за 7 човека.
Aнонимен
на 08.08.2023 г.
0
 
 
Стига сте писали глупости.Излиза дрънци!Ако помъкнеш домашна ракия,консерви и пастет и спиш в някое бунгало, евентуално ще ти излезе по евтино.И хотелите и заведенията са по скъпи в Гърция или вие ходите на някви мизерии.
Aнонимен
на 06.08.2023 г.
0
 
 
Ходя от 30 /ТРИДЕСЕТ/години в Гърция още от времената когато беше в драхми!Там ВИНАГИ е било два пъти по скъпо от България.Аман от сравнения.От такива,които и щипките за пране носят от тук.Трябва да обходиш цяла Гърция за да коментираш
Aнонимен
на 04.08.2023 г.
0
 
 
Няма нужда да ни информирате, че на Тасос видите ли било по- хубаво отколкото на Черно море. Всички го знаят. И без това цяла България е в Гърция на море.
Aнонимен
на 27.07.2023 г.
0
 
 
Като гледам ценоразписа,180Е са точно 18 чийзбургера с картофки Голямо плюскане,голямо нещо.Какво узо,какви гръцки салати, дзадзики и фрапета.Тоя,,баровец,, май е сбъркал в сметките,или послъгва.
Aнонимен
на 26.07.2023 г.
0
 
 
В Гърция е по-евтина нощувката и храната е прясна. Обслужването е на винаги любезно и приветливо. Не видях някой да си "рови" по телефона или да се крие от работа. В тази жега винаги можеш да намериш хора от персонала. Хората знаят как се прави бизнес.
Aнонимен
на 25.07.2023 г.
0
 
 
Да де като нашите комшии бизнесмени уж.Натоварят се две три семейства.Напазарят доста от Кауфланд или Лидл.Натоварят тенджери капаци похлупаци и почват да поделят сметките отвсякъде.Идат за 4-5 дена излезнат една вечер на ресторант и там делят сметката ама нащракат едни снимки от богатата маса и вият до небесата че те богаташите са изкарали супер скъпарска почивка.От простия българин по голямо говедо няма.
Aнонимен
на 25.07.2023 г.
0
 
 
Мога да се смея цял ден ! Кой лъжете и кой ви плаща да пишете тези лъжи ? Вие гърци ли сте или българи ? Хайде стига с тзи Гърция, банални станахте ! По хубаво от нашето море,и нашият пясък няма !
0
 
 
преди 2 дни един познат отиде на "почивка" в Гърция-вземал кемпер под наем за 20 евро на ден-било евтино-викам му ами яденето-те си го носели от тук,а кой го готви и кой мие съдовете-жена му-викам му е тя не е ли на почивка-може да готви и да мие и у вас-та така-по заведенията на по една салата колкото да се снимат-мерси от такава почивка
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Лоша инфраструктура в София
Парламентарни избори 2024
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията