ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Началникът на отбраната каза защо е важно състоянието на въоръжените ни сили
Автор: Екип Sofia24.bg 15:38 / 07.03.2024Коментари (0)749
©
Изграждането на Въоръжени сили, които да са адекватни сега, след десет или петнайсет години е процес, който трябва да бъде обект на дългосрочна национална политика в областта на сигурността и отбраната. Индустрия, отбрана, развойна дейност – всичко това трябва да бъде включено в една обща стратегия за изграждането на отбранителен капацитет. Трябва да се обединим като държавно ръководство и като общество да развиваме адекватни Въоръжени сили. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов по време на съвместните изявления пред медиите в рамките на посещението на Върховния командващ на Съюзното командване на НАТО по трансформацията генерал Филип Лавин в България.

Адмирал Ефтимов бе категоричен, че ставаме свидетели на трансформационни промени в характера на войната. "От изключителна важност за нас и нашите съюзници е да поддържаме и развиваме технологично превъзходство, което винаги е било от съществено значение за поддържане на военното превъзходство. Развитието на силна отбранителна индустрия, способна да реагира адекватно на новите предизвикателства е ключова поука за всички държави-членки на НАТО и Европейския съюз“, подчерта началникът на отбраната.

"Приносът на България към НАТО е от решаващо значение, особено по отношение на Черноморския регион и Източния фланг. Приемането на бойна група на Алианса на ваша територия, приносът ви към мисията КФОР и към мисията на НАТО в Ирак, както и подкрепата ви за Украйна, са доказателство за вашата ангажираност“, заяви генерал Лавин. Той изказа благодарност към адмирал Ефтимов за неговите усилия при изграждането на бойната група на територията на България и го поздрави за заеманата позиция като доайен на Военния комитет на НАТО на ниво началници на отбраната.

Адмирал Ефтимов подчерта, че по време на разговорите с генерал Лавин са обсъдили колективната система за отбрана на Алианса и обстановката по сигурността на Източния фланг на НАТО, особено във влошената среда за сигурност в резултат на войната в Украйна. Началникът на отбраната изтъкна, че гостът се е запознал с предизвикателствата по сигурността в нашия регион, със сложната динамика в Черноморския регион и с нашите национални съображения в областта на сигурността и отбраната. Също така и с усилията, които страната ни полага за осигуряването на Многонационалната бойна група на Алианса на наша територия. Адмирал Ефтимов подчерта нуждата от по-голямо общо финансиране при изграждането на необходимата транспортна и логистична инфраструктура на Източния фланг на Алианса.

Началникът на отбраната посочи, че войната в Украйна е индикатор за значителни промени в характера на бойните действия, а това налага Въоръжените сили да предприемат необходимите мерки за адекватна трансформация.

"Всичко това рефлектира както върху планирането на националните отбранителни способности, така и на способностите на Алианса. За нас поуките от протичащия военен конфликт в Украйна е необходимо да се прилагат на стратегическо ниво на планиране в отбраната, тъй като процесът на изграждане на отбранителни способности е бавен и изисква време и ресурси“, отбеляза началникът на отбраната.

Той разкри също, че интерес в дискусиите са предизвикали въпроси относно националната отбранителна индустрия, устойчивостта, дигиталната трансформация и способността на съюзниците да провеждат операции във всички домейни, както и действията, които България предприема във Въоръжените ни сили за адаптиране към новите изисквания и процеси в Алианса.

"На неотдавнашните срещи на върха на Алианса беше подчертано пренасочването на вниманието към възпирането и отбраната. Ангажиментът на България за увеличаване на разходите за отбрана, включително за нови способности, е похвален“, категоричен бе генерал Лавин.

Той подчерта колко е важно да се подготвим за днешния, но и за утрешния ден и бъдещата оперативна среда, за да се справим с всички възможни предизвикателства, пред които може да се изправи Алиансът.

"Като съюз от 32 държави трябва да гарантираме, че сме по-мобилни и по-гъвкави, и да постигнем това, посредством нашия съгласуван курс на трансформация. Тъй като бойните действия в бъдеще стават все по-сложни и в множество домейни, необходимо е да сме сигурни, че във всеки аспект сме по-бързи и по-ефективни от нашите конкуренти. НАТО трябва непрекъснато да се адаптира и трансформира, и това е едно постоянно пътуване“, заключи Върховният главнокомандващ на Съюзното командване по трансформацията на Алианса.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията