ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Над 330 снегорина са предвидени за зимния сезон в София
Автор: Екип Sofia24.bg 08:08 / 12.11.2021Коментари (0)550
© бТВ
Илюстративна снимка
Между 2500 и 3000 снегопочистващи машини хвърля АПИ срещу първите снежинки. Това заявиха от пътната агенция в отговор на "Телеграф“.

В същото време се оказа, че Бургас и Стара Загора все още не са готови с окончателния план за зимно почистване на пътищата или имат пропуски, показа проверка на кореспондентите на "Телеграф“ по общини. Метеоролозите пък предупреждават, че първите снежинки ще видим още в началото на следващата седмица, а по високите части и планинските проходи вече падна такъв. Сутрешните температури се очаква да са около нулата, предупреждават от "Метеоболканс“.

"Все още нямаме официални и окончателни данни за готовността за дейностите по снегопочистването, защото все още е много рано. Следим метеорологичните прогнози и засега не се очаква застудяване и сняг в Бургас. Почистващата фирма има минимални количества от луга, но има готовност да осигури веднага и повече, ако това се наложи. Проверката за броя на снегорините, които ще са на разположение, както и количествата луга ще станат ясни в края на ноември и началото на декември. Този въпрос засега не стои на дневен ред", заявиха от пресцентъра на община Бургас.

Краен срок 25 ноември за отстраняване на пропуските в зимната подготовка пък са дали от старозагорската областна управа на фирмите, които имат договори за поддръжката на републиканската пътна мрежа и участъците от автомагистрали "Тракия" и "Марица". До тази дата трябва да бъдат представени всички договорирани машини: снегорини, роторни багери и пясъкоразпръскватели, част от които не са били намерени при предходната проверка. Започнала е доставка на пясък, луга и химикали срещу обледеняване на повърхностите, съобщи зам. областният управител Димитър Драчев.

Зимното поддържане на републиканската пътна мрежа е осигурено, казват от Агенция "Пътна инфраструктура“. В периода 26 октомври - 3 ноември са извършени проверки на наличната техника и материали за зимно поддържане, каквито се предприемат всяка година. В проверките са участвали представители на областните пътни управления и областните дирекции на МВР. По опорните пунктове са осигурени необходимите суровини за обработка на републиканските пътища – сол, пясък, калциев дихлорид, като доставките им ще продължават, каквато е практиката. За почистването на автомагистралите и първокласните пътища ще се използват химически вещества, като условието е температурите да не падат под минус 10-15 градуса. За началото на зимния сезон към момента са осигурени над 89 000 тона пясък, близо 68 000 тона сол и близо 3000 тона химически вещества.

Агенция "Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да не подценяват прогнозите и съветите на експертите и да вземат своевременно необходимите мерки, за да си гарантират безопасното пътуване през зимата. Да подготвят автомобилите си за движение при зимни условия, да проверят гумите, техническата изправност на чистачки, светлини и да не чакат първите минусови температури.

Над 330 машини снегопочистваща техника е предвидена за зимния сезон за почистването на София, заяви зам.-кметът по екология на София Десислава Билева. Проверени са всички фирми – цялата техника е на място, осигурени са и нужните реагенти за почистване. Разполагаме с над 330 снегорина за почистване на София, включително и 78 броя малогабаритна техника, която да се ползва за дейността във вътрешнокварталните улици. Налични са и нужните количества смеси за обработка. За обработката на планинските пътища Бояна – Златните мостове и Драгалевци – Алеко се използва само пясък. При прогноза за снеговалеж два часа преди това снегорините трябва да са на 68 точки, местостоянки, на различни места в града и трябва да бъдат в готовност да започнат да чистят.

Над 100 са машините на общинското предприятие "Чистота“, които и тази зима ще чистят снега от улици, тротоари и велоалеи в Пловдив, съобщиха от дружеството. От тях 61 са снегорините, 27 са разпръсквачите на сол и 8 са челните товарачи. Отделно велоалеите и тротоарите ще бъдат почиствани от 7 роторни снегорина и друга малогабаритна техника. От миналата зима в складовете на "Чистота“ има останали 2100 тона сол. Предстои доставката на още 1900 тона сол, като поръчката е на Община Пловдив. В "Чистота“ имат и наличност от 50 тона калциев дихлорид.

Поддържането на улиците и пътищата във Варна през зимния сезон ще се осигурява от 4 фирми, разпределени по райони и кметства. Преди седмица фирмите декларираха готовността на машини, техника и осигуреност с материали за обработка на пътните платна, но предстоят проверки от общинската дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване“, които да потвърдят това. За контрол на работата на фирмите ще следят общински комисии, в състава на които са включени представители на местните администрации. В момента се почистват дъждоприемните шахти, канализациите и отводнителните канали и дерета.

2.7 млн. лв. са предвидени в бюджета на Община Велико Търново за снегопочистване и зимно поддържане на общинската пътна мрежа. Обработката на улиците в областния град ще струва 900 000 лв. без ДДС, а за останалите пътища на територията на общината – междуградски и междуселски, които са близо 146 км, са отделени 1,8 млн. лв. 63 км от общинската пътна мрежа се почиства само при необходимост, по искане на съответните кметове и кметски наместници. Почистването на град Велико Търново ще се извършва с девет снегоринни машини, седем пясъкоразпръсквача, две фадроми, два малогабаритни автомобила със снегоринни устройства, три 20-тонни самосвала за извозване на сняг и един автогрейдер за разриване на сняг.

Област Русе има разписан план още в началото на октомври за зимно поддържане на пътищата. 93 снегопочистващи машини ще чистят 512 километра републиканска пътна мрежа. От тях 46 са снегорините, а 30 – машините за разпръскване на сол и пясък. Предвидено е и разполагането на 5 влекача на най-критичните участъци, в случай че трябва да се реагира бързо при пътнотранспортно произшествие. Машините ще се намират на два първокласни и два второкласни пътя. Почистването на Дунав мост става на ротационен принцип и тази година това е ангажимент на българската страна. Както всяка година, областната управа в Русе и управата на окръг Гюргево ще си сътрудничат с цел предприемането на бързи и адекватни мерки от институциите в двете държави при усложнена зимна обстановка.

126 машини са готови да чистят пътищата от първа, втора и трета категория в Хасковска област, съобщиха от пътното управление. 34 машини са отделени специално за поддръжката на автомагистрала "Марица“. Четвъртокласната пътна мрежа ще се чисти от 11-те общини в региона. За тях и улиците в градовете и селата са обявени обществени поръчки.


Още по темата: общо новини по темата: 438
28.10.2022 »
14.07.2022 »
01.07.2022 »
20.04.2022 »
20.04.2022 »
20.04.2022 »
предишна страница [ 1/73 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията