ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Нестандартното правителство на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ
Автор: Самуил Иванов 22:43 / 04.06.2023Коментари (0)371
©
Близо година, след като правителството на Кирил Петков бе свалено от власт, изглежда, че България най-накрая ще има нов редовен кабинет. Конфигурацията му е повече от необичайна – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще управляват заедно. Двете политически сили не подписаха коалиционно споразумение, те издигнаха кандидати за министър-председател, които ще управляват на ротационен принцип – всеки по девет месеца, а прокетокабинетът представлява синтез от политически и експертни фигури.

Какво представлява ротационното правителство?

Конституцията на България не предвижда премиер на ротационен принцип. Това означава, че за да може Мария Габриел да замени Николай Денков след девет месеца на поста, кабинетът на Денков трябва да подаде оставка. Разбира се, когато това се случи, президентът трябва да стартира процедурата по връчването на мандатите, да връчи такъв на първата по големина политическа сила (ГЕРБ-СДС), а след това кандидатът за министър-председател да представи проектосъстав и той да бъде подкрепен в пленарна зала.

Този модел на ротации е бил изпробван в Израел, Румъния и Ирландия, които също имат демократична форма на управление. Опитът показва обаче, че успеваемостта на ротационната власт варира в двете крайности.

Може ли правителството да бъде стабилно?

Преговорите за сформиране на този кабинет преминаха през множество фази – опит за диалог, срещи, замразяване на преговорите, рестартиране на разговорите и обявяване на проектосъстав. Двете партии открито заявяват, че нямат доверие една на друга – не липсват и съмнения вътре в самите парламентарни групи за случващото се. Обществото, от своя страна, също е поляризирано в крайности. Част от избирателите не приемат общо управление на ГЕБР-СДС и ПП-ДБ. Други се застъпват зад тезата, че страната има належаща нужда от такова, за да бъдат приети важните закони. Опозиция на това правителство вече има в лицето на "Възраждане“, БСП и ИТН. Те не приемат конфигурацията и със сигурност тяхната подкрепа няма да бъде получена лесно. Това означава, че първите две политически сили ще трябва да бъдат в синхрон при гласуванията.

Интересно е дали ДПС ще подкрепя ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ – в хода на седмицата Мустафа Карадайъ нарече лидерите на "Продължаваме промяната“ "рамбовци" и заяви, че четвъртата политическа сила няма да подкрепи правителство с участие на вторите в него. В края на седмицата обаче трите партии успяха да се споразумеят за конституционната реформа, за да могат да бъдат направени промени в съдебната система.

Това обаче не означава, че правителството ще може да управлява безпроблемно, а дебатите в зала няма да стигат до критична точка. Пред България стоят множество важни решения, които трябва да бъдат взети, а това предполага и разделение в позициите на политическите сили.

"Дисркредитиран“ ли е мандатът?

В понеделник президентът Радев, връчвайки втория мандат, заяви, че той е дискредитиран. Той не покани ПП-ДБ на среща след връчването и през цялата седмица продължи да критикува опитите за съставяне на редовна власт. От Молдова, където Радев се срещна с лидери от цяла Европа, той заяви, че не очаква "целувката между Борисов и Петков да роди нещо друго, освен отвращение“.

Според него случващото се е "позор за страната“, а шансовете на България за Шенген и еврозоната намаляват. Въпреки това обаче в понеделник държавният глава ще приеме акад. Николай Денков, който ще носи изпълнен папката с мандата. Предстои да видим как Радев ще реагира на това, което ще му бъде представено.

Обединени ли са ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ?

Може би най-важният въпрос е ще видим ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ обединени. Често двете партии бяха сравнявани и в общественото пространство се създаде впечатлението, че те се доближават изключително много една до друга, но това така ли е всъщност? Може би тук е важно да припомним, че "Продължаваме промяната“ е партия изградена изцяло срещу модела ГЕРБ. Тяхната риторика в продължение на две години бе насочена срещу Борисов, неговият начин на управление на страната и обещанията за разграждане на корупцията в държавата.

Разбира се, в сегашната ситуация антиГЕРБ риториката няма как да проработи, защото дори двете партии да не се подписали коалиционно споразумение, те ще трябва да работят заедно. От своя страна, ГЕРБ-СДС изглеждат в по-изгодна позиция, след като Борисов успя да накара своите най-големи политически опоненти да работят с него. Тепърва обаче предстои да видим как ще заработи този прецедентен за България ротационен модел на управление.

Ще бъде ли в действителност това правителство тип "Франкенщайн“, или ще успее да бъде евроатлантическо, прозападно и пронатовско с общ хоризонт за влизане на страната в Шенген и еврозоната – това ще стане ясно в следващите месеци.

Какви биха могли да бъдат възможните пречки пред правителството?

След като в самия парламент част от политическите сили са с крайни позиции спрямо първите две още преди да е излъчена редовна власт, това означава, че предстоят дълги и емоционални пленарни заседания. Тук е моментът да кажем, че президентът и главният прокурор също няма да стоят безучастни пред случващото се. След като политическите лидери решиха да се отдръпнат и да оставят експертите да работят, борбите ще се водят в парламента.

Предстоят местни и европейски избори. Първите са изключително важни за всяка една парламентарна група и именно те могат да са препъникамъка на правителството. Да не забравяме факта, че "Продължаваме промяната“ ще участват за първи път в местни и европейски избори и със сигурност ще се опитат да постигнат един добър резултат.

Дали правителството между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще е успешно предстои да видим. Дали ще бъде наистина надскочен тяснопартийния интерес и дневният ред на политиците ще бъде дневният ред на обществото - ще разберем.

Утре държавният глава ще приеме акад. Николай Денков в 11:00 часа на "Дондуков“ 2.


Още по темата: общо новини по темата: 987
21.06.2023 »
10.06.2023 »
10.06.2023 »
08.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
предишна страница [ 1/165 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията