ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Николай Костов: Много големи играчи у нас изнасят за стотици милиони лекарства
Автор: Йоланда Пелова 18:33 / 03.07.2023Коментари (1)252
© Фокус
Над 80% от лекарства, които липсват, са продукт на паралелен износ и това е основната причина за тяхната липса. Останалите 20% - временни откази, защото липсват суровини и материали за тяхното производство. За липсата на суровини и материали все по-голямо значение има политическата обстановка и политическите проблеми между Китай и Европа и между Китай и САЩ. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

"Стават публични дефицити на различни лекарства, които отдавна са дефицитни, но просто стават публични в определени моменти. От почти всички фармакологични групи има дефицитни лекарства. Има няколко инсулина, известният Оземпик, за който също стана дума преди време и се говореше за него. Много други антидиабетни средства, перорални и неперорални, десетки са – например, Джардинс, Джентадуето, Фиасп. Дълги са списъците и просто няма смисъл дори да ги изброяваме. В голямата си част тези лекарства, пак да подчертая, са предмет на износ и присъстват в списъка на ИАЛ за изнесените лекарства през миналата година. Така че това е фактор, който не може да бъде отречен, колкото и да се опитват да го отричат", обясни Костов.

По думите му ситуацията е сложна и трудна, като засяга и деца, и възрастни: "Над 300 лекарства по лекарско предписание в момента са трайно дефицитни. В ръцете на законодателя е да реши този проблем, като направи така, че системата СЕСПА, която служи, за да ограничава паралелния износ на практика, защото създава забранителни списъци всяка седмица, тя да го прави ефективно, т.е. вътре в тези списъци да попадат реално дефицитните лекарства, за да не се изнасят, и тези забрани да бъдат за достатъчно дълго време, не за една седмица, както е в момента".

Според Костов трябва да се увеличи контролът върху играчите, които изнасят лекарства и рапортуват в СЕСПА: "Има много големи компании, които изнасят десетки милиони, даже за стотици милиони лекарства. Трябва да се види дали всички от тях подават данни към СЕСПА за това, че са изнесли лекарствата и подават заявления за това – те са длъжна да го правят. Това и още много неща могат да се добавят, свързани с паралелния внос. Ние не сме противници на паралелната търговия. Даже сме за това тя да бъде облекчена по отношение на вноса. Така че има много какво да се прави в тази посока".







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Същите които смънзват Бюджета на НЗОК!
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Крал Чарлз е болен от рак
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията