ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнес
Нинова към депутатите: Подкрепете БСП да увеличим заплатите на 600 000 работещи бедни
Автор: Екип Sofia24.bg 11:35 / 08.12.2022Коментари (0)154
© БСП
"В резултат на започналата война в Украйна през февруари месец последва енергийна, икономическа и социална криза. Последва инфлация, увеличаване на бедността и на неравенствата. В редовното правителство взехме мерки – увеличихме минималната заплата от 650 на 710 лв. Даже обвързахме майчинството с тази сума и то също нарасна на 710 лв. Взехме и мерки за стабилизация на икономиката, защото без работещи фирми и без ръст в икономиката, няма как да се осигурят и по-високи работни заплати. Тогава помогнахме на бизнеса и с подкрепа за цената на тока над 250 лв., стабилизирахме икономиката, дори през юли бяхме и на първо място по промишлен растеж в Европа.“ Това припомни лидерът на БСП Корнелия Нинова по време дебатите по внесения закон от левицата за изменения в Кодекса на труда, съобщиха от пресцентъра на БСП.

По думите ѝ тази комплексна политика за подкрепа на фирмите, но заедно с това и увеличение на минималната работна заплата, е дала резултат. "Ние от “БСП за България“, тогава бяхме основните носители на социалния пакет в правителството и днес настояваме тази политика да продължи. Защото увеличението, което осигурихме тогава вече е изядено от инфлацията, цените отново растат, доходите на хората се стопиха, бедността и неравенствата нараснаха, затова ние настояваме тази политика да продължи“, посочи тя.

"Отново държим това да бъде комплексен подход и вече направихме първите крачки. Преди няколко дни по предложение на “БСП за България“ подкрепихме българския бизнес, но този път с подкрепа за над 200 лв. за ток, тоест осигурихме на фирмите спокойствие. Нека сега те да бъдат така добри да помогнат за увеличаване на заплатите на работниците“, заяви Нинова и допълни, че по този начин ще се гарантира по-висок доход на работниците и на работещите бедни, а това трябва да бъде общо усилие на обществото ни – държава, политици, работодатели и синдикати.

Към всички тези аргументи лидерът на БСП добави още един – Европейска директива, която препоръчва минималната заплата в държавите от ЕС да бъде 50% от средната.

"Проблемът, който имаме се казва служебно правителство“, заяви Нинова и обясни: "През август министърът на труда и социалната политика обеща в публично изявление, че минималната заплата ще нарасне от 710 на 770 лв. След това обаче служебният кабинет се отказа от това увеличение. По време на консултациите при президента Радев ние получихме уверение, че той ще извика министър-председателя и министъра на финансите и ще разпореди с постановление на МС да се увеличи минималната работна заплата. Нищо от това не се случи“, припомни тя.

От парламентарната трибуна Нинова очерта пред каква ситуация сме изправени днес: "Имаме внесен закон за удължаване на Закона за бюджета за 2022 г., в който няма и една стотинка за увеличение на минималната работна заплата. И върху нас, тук, пада отговорността да коригираме поведението на служебния кабинет, който замрази доходите на българските граждани в най-тежките месеци и в най-големите кризи. Нека да се знае кой е отговорен за това състояние, защото на нас ни омръзна постоянно депутатите, партиите, Народното събрание да са виновни“, обясни лидерът на социалистите и настоя всеки да си поеме отговорността.

"Днес е моментът да видим дали ще постигнем единомислие да повишим заплатите на близо 600 000 работници на минимална работна заплата от 710 лв., на което след като си платят данъците, получават сума, близо до прага на бедност, който от 1-ви януари ще бъде 504 лв. Ще помогнем ли на работещите бедни, ще постигнем ли единодушие, каквото сме заявявали почти всички в предизборните си кампании, че наша грижа ще бъде увеличаването на доходите на българските граждани“, заяви тя и допълни: "И най-накрая – ще опровергаем ли твърдението, че българските партии, народните представители и парламентът се занимават с незначителни за обществото въпроси, се карат помежду си за всяко нещо или ще се обединим зад предложението на “БСП за България“, за да помогнем на над половин милион български граждани.“

Нинова благодари на всички партии, тъй като в Комисията по труда и социална политика левицата беше подкрепена единодушно за това решение. "Призовавам ви всички, както в комисията, да подкрепим минимална работна заплата от 850 лв. за 2023 г., както принципно решение за автоматизъм при увеличение на минималната работна заплата – 50% от средната.“

Нинова се обърна към българския бизнес и работодатели, които са против това решение– "Ние ви помогнахме да оцелеете през кризата и сега ви помагаме да работите, да осигурявате БВП, но не можете да го направите без работници. Така че нека заедно да се погрижим за тях“, призова тя.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Столичен общински съвет 2024-2028г.
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията